KRename ile toplu dosya adlandırmak

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

KRename, dosya isimlerini toplu olarak değiştirmeyi sağlayan, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir yazılımdır. Yüzlerce veya daha fazla sayıda dosyayı kolay bir şekilde, tek bir seferde isimlendirmenize imkan verir.

Dosyaların yeni isimleri, belirleyeceğiniz bir sistemle oluşturulur. Yeni isimde; artan veya azalan sıralı numaralarını, dosyaların özgün isimlerini, dosyaların bulunduğu dizinin ismini, dosya oluşturulma tarihini veya o günün tarihi gibi birçok değişkeni kullanabilirsiniz.

Krename kullanımı

Dosyaları ekleme

KRename'i açtığınızda aşağıdaki resimde gözüken pencere ile karşılaşırsınız. Açılan iletişim penceresinin birinci sekmesi olan Dosyalar (Files) sekmesinde, isimlerini değiştirmek istediğimiz dosyaları Ekle... düğmesine basarak veya pencerenin ortasında yer alan Birkaç dosya ekle... (Add some files...) bağlantısına tıklayarak listeye ekleyebiliriz. Ayrıca Dosyalar (GNOME Files), Dolphin gibi farklı dosya yöneticisi programlarından dosya ya da dizinleri sürükleyip bırakarak da listeye ekleyebilirsiniz.

KRename dosya ekleme sekmesi

Ek olarak; Dolphin ya da Krusader dosya yöneticileri kulanıyorsanız KRename'e direkt olarak erişmek için; içerisinde isimlendirmek istediğiniz dosyaları seçtikten sonra farenin sağ tuşuna tıkladığınızda açılacak iletişim penceresinden Eylemler > Rename with KRename seçeneğini seçebilirsiniz.

Ekle düğmesine tıkladığınızda açılan ekran

Herhangi bir dosya yöneticisinden seçtiğiniz dosyaları sürüklemenin yayında dizinleri de sürükleyebiliyorsunuz. KRename'in listesine sürüklediğiniz dizinlerin içerisindeki dosyalar da yukarıda görünen listeye ekleniyor.

Ekle... düğmesine tıkladığınızda açılan, dosyaları ve dizinleri seçmenize imkan veren pencerenin altında üç tane seçenek var. Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz seçenekler şu şekilde:

  • Dosya adlarıyla birlikte dizin adlarını ekle: Bu iletişim penceresinin içerisinde isimlendirilmesi için bir dizin seçmek itediğinizde ekleyemiyorsunuz. Bu seçenek dizinleri de isimlendirme listesine eklemenize izin veriyor. Eğer Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle seçeneği de seçiliyse, yalnızca eklediğiniz dizinlerin içerisindeki dosyaları değil, dizinleri de yeniden adlandırma için listeye ekliyor.
  • Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle: Seçtiğiniz dizinlerin içerisindeki dizinlerin içeriğini ve eğer varsa bir alt seviyedeki dizinlerin içerisindeki dizinleri de, isimlerini yenilemek istediğiniz adların arasına ekliyor.
    • Gizli dizinleri ekle: Seçtiğiniz dizinlerin içerisindeki dizinlerin yanında, gizli dizinleri de isimleri değiştirilecekler listesine katıyor.
  • Sadece dizin isimlerini ekle: Seçtiğiniz dizinin içerisinde yer alanlardan sadece dizinleri listeye ekliyor.

Birden fazla dizini sürükleyerek Files (dosyalar) sekmesinin içerisindeki alana attığınızda, sürüklediğiniz dizin içerisindeki dosyalar, ve eğer varsa, bu dizinin içerisinde yer alan alt dizinlerindeki dosyalara yinelemeli bir şekilde listeye ekleniyor. Yani, bu alana sürüklediğiniz herhangi bir dizinin altındaki dizininin altındaki dizinin altındaki dizin -ki bu şekilde sonsuza kadar devam edebilir- içerisindeki dosyalar da listeye ekleniyor. Ancak bu dizinler içerisinde yer ala dizin isimleri listeye eklenmiyor.

Dosyaları önizleme

Files (dosyalar) sekmesi içerisindeki Önizleme seçeneği ile resim ve videolarınız için önizleme yapabilirsiniz. Önizleme seçeneği seçiliyken dosya isimlerini de görmek istemiyorsanız, Görüntüleme ismi seçeneğini kaldırmanız yeterli olacaktır.

KRename, KDE'nin önizleme özelliğini kullanır, küçük resimlerin boyutlarını Ayarlar bölümünden değiştirebilirsiniz. Eğer KRename, listedeki bir dosya için önizleme sunamaz ise o dosya için sadece ilgili dosya ikonunu gösterir.

Dosyaları sıralama

Sıralama seçenekleri tek bir dosya içerisindeki birkaç farklı resim veya müzik dosyasını isimlendirmek istediğinizde pek kullanışlı değilmiş gibi dursalar bile -çünkü bu dosyalar zaten bir şekilde sıralılar- iki veya daha fazla dizin içerisindeki dosyaları aynı anda isimlendirmek istediğinizde sıralama seçeneklerinin gerçekten faydalı olduğunu göreceksiniz.

Sıralama seçenekleri

Aynı ekrandan sıralama seçeneği için kullanabilecekleriniz;

  • Sırasız, ekleme sırasına göre sıralama
a.jpg
c.jpg
b.jpg
  • Artan sırada sıralama
a1.jpg
a11.jpg
b2.jpg
b23.jpg
b3.jpg
b9.jpg
  • Azalan sırada sıralama
b9.jpg
b3.jpg
b23.jpg
b2.jpg
a11.jpg
a1.jpg
  • Rastgele sırada sıralama
mp3 dosyalarınızın karışık sırada olması için kullanabilirsiniz.
  • Sayısal sırada sıralama
a1.jpg
a11.jpg
b2.jpg
b3.jpg
b9.jpg
b23.jpg

Ayrıca Sıralama seçeneklerinin altında yer alan yukarı ve aşağı düğmelerini kullanarak da listede yer alan dosya/dizin sıralamasını istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.

İsim değiştirme, taşıma ya da kopyalama

Destination (istikamet) sekmesinin içerisinde, dosyaların isimleri değiştirildikten sonra nerede kalacakları, nereye gideceklerini belirlemenizi sağlayan dört tane ayar var.

  • Girdi dosyalarını yeniden adlandır: Öntanımlı seçenek olarak işaretlidir.
  • Copy files to destination directory (Dosyaları hedef dizine koplaya): İsimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra, listenin hemen altında yer alan alanada belirleyeceğiniz dizine, dosyaları koplayamanızı sağlar.
  • Dosyaları hedef dizine taşı: İsimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra, dosyaları belirlediğiniz bir dizine taşır.
  • Hedef dizinde simgesel bağ oluştur: Yeni isimlendirilmiş dosyaların simgesel bağını belirlediğiniz bir dizinde oluşturur.


Dosyaları yeniden isimlendirdikten sonra ne yapacaksınız?

Dosyaları kopyalayarak isimlerini değiştirmek en güvenli yöntemdir. Bu yöntem ile kopyaladığınız dosyalarda, kopyalama sırasında bir hata olursa, orjinal dosyalardan tekrar kopyalama yapabilirsiniz.

Öntanımlı olarak KRename asla dosyaların üzerine yazmaz, siz bu ekrandaki Üzerine yaz seçeneğini işaretlemediğiniz sürece.

KRename'de kopyalama metodu gibi çalışan, simgesel bağ yaratma seçeneği ile de karşılaşırsınız. Bu yöntemin çalışabilmesi için hedef dosya sisteminin sembolik linkleri desteklemesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu yöntem Windows disk bölümlerinde çalışmamaktadır.

Eklentiler

KRename penceresinin üçünücü sekmesinde Eklentiler (plugins) yer alıyor.

Eklentiler sekmesi

Eklentiler sayfası KRename içinde kullanabileceğiniz eklentileri listeler ve eklentiler için ayarları değiştirebilmenize olanak tanır.

  • İzinler: İsimlendirme operasyonu sırasında, dosya izinlerini değiştirmenize imkan verir. Aynen bir dosyanın üzerine tıklayıp Özellikler iletişim penceresini açıp, İzinler sekmesini seçtiğinizdeki gibi dosya okuma, yazma ve çalıştırma ayarları karşınıza çıkar.
  • Transliteration
  • TagLib (MP3/Ogg) Plugin (EtiketKütüphanesi eklentisi)
  • Subdirectory Sort Plugin (altdizin sıralama eklentisi)
  • JavaScript Plugin (JavaScript eklentisi)
  • Increase Counter (sayacı arttır)
  • Exiv3 (JPEG/TIFF Exif) Plugin (Exiv3 eklentisi): Jpeg ve Tiff biçimindeki resim dosyalarından, eğer eklenmişlerse, resim ile ilgili tarih, zaman, koortinat bilgisi, renk doygunlugu, flash kullanılıp kullanılmadığı, vs. onlarca etikete ulaşma imkanı verir.
  • Date and system functions (tarih ve sistem işlevleri): İşletim sisteminizin tarih ve zaman ile ilgili bilgilerini almanız ve isimlendirilecek dosyaların oluşturma, değiştirilme ve ulaşılma tarihi gibi bilgilerine ulaşmanızı sağlayan parçacıklar içerir.
  • Date&Time Plugin (tarih ve zaman eklentisi)

Etiket kütüphanesi (MP3/Ogg) eklentisi

Bu eklenti MP3, Ogg Vorbis, FLAC, MPC, Speex WavPack ve TrueAudio biçimli müzik dosyalarının etiketlerini okuyarak, dosya isimlendirme sırasında kullanmanıza imkan verir.

Yukarıda listelenen dosya biçimlerinin şu bilgilerine ulaşabilirsiniz:

  • [tagTrack]: Şarkı numarası bilgisine ulaşmanızı sağlar.
  • [tagYear]: Şarkının yıl bilgisini sağlar.
  • [tagGenre]: Şarkının türü (klasik, rock, türkü, vs.) bilgisini sağlar.
  • [tagComment]: Yorum etiketine ulaşmanızı sağlar.
  • [tagAlbum]: Albüm ismi etiketine ulaşmanızı sağlar.
  • [tagTrack]: Sanatçı bilgisi etiketine ulaşmanızı sağlar.
  • [tagTrack]: Şarkının isim bilgisine ulaşmanızı ve kullanmanızı sağlar.

Dosya ismi sekmesi

KRename programının ana penceresinin son sekmesi Dosya ismi (filename) sekmesidir. Bu sekmenin içerisinde hem ileri seviye, hem de basit bir şekilde isimlendirme ayarlaması yapmaya olanak veren iki sekme vardır. Birinci sekme İleri seviye dosya isimlendirmesi (Advanced Filename), ikinci sekme ise basit dosya isimlendirmesinin yapıldığı kısımdır.

Şablon:Bilgi notu

Dosya ismini basit sekmesinde oluşturmak

Resimde de görüldüğü gibi KRename bu adımda pencereyi ikiye ayırmıştır. Üst kısımda dosyaların isimlendirme kuralları yer alırken, alt kısımda bu kurallara göre seçilen dosya isimlerinin nasıl olacağının önizlemesi verilmektedir.

Basit sekmesinden kuşbakışı bir görüntü

Önek ve Sonek alanlarının sağında yer alan metin kutularına metin girerek, dosya isimlerinin başına ya da sonuna sabit bir kelime ekleyebilirsiniz. Önek ve Sonek alanlarının hemen sağında yer alan seçme listesine tıklayarak dosya isimlerinin başına ya da sonuna istediğiniz basamağı bulunan bir sayı veya o günkü tarihi ekleyebilirsiniz.

İki basamaklı bir sayı dizisi için dosya sonu 01, 02, 03,..., 99 gibi görüncek şekilde biçimlendirilecektir. Pencerenin sağında yer alan Number (sayı) alanındaki Number of digits (basamak sayısı) alanından bu ayarı yapabilirsiniz. Eğer, basamak sayısını 4 yapar ve başlangıç sayısını (Start index) 1 olarak ayarlarsanız, dosya isimlerinizin sonuna 0001, 0002, 0003,... ve bunun gibi uzayan bir sayı otomatik olarak eklenecektir. Yine aynı örnekte, başlangıç sayısını 10 yaparsanız dosya isimlerinizin sonuna 0010, 0011, 0012, 0013, vb. sayılar sırasıyla eklenecektir.

İsim kısmında dosya isimlerinin tümünün küçük harf (Convert to lowercase seçeneğini seçerek), tümünün büyük harf ya da baş harflerinin büyük olmasını da seçebilirsiniz. Uzantı veya Dosya İsmi (filename) alanlarının yanında yer alan listeden Özel isim seçeneğini seçerseniz, dosyaların orjinal isimleri silinir ve sizin yeni bir isim girmeniz zorunlu hale gelir. Uzantı kısmında dosya uzantılarının da değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Şablon:Bilgi notu

Dosya ismindeki açılır kutular içinden [mp3artist] gibi bazı etiketleri seçerek dosya isminde bu bilgilerin de yeralmasını sağlayabilirsiniz.

Dosya isminde yer alan bazı kelimeleri kaldırmak ya da değiştirmek için Bul ve Değiştir düğmesine basarak basit bir şekilde kullanabilirsiniz.

Dosya ismini ileri sekmesinde oluşturmak

Bu sekmede Şablon alanına yazacağınız özel bir fonksiyona göre dosyaların ismini oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki resimde de görülen İşlevler düğmesine basarak, Şablon alanında kullanabileceğiniz tüm fonksiyonların bir listesini görebilirsiniz.

İleri seviye isim düzenleme sekmesi.

Yine Şablon alanında yapacağınız değişikliklerin önizlemesini, anında alt kısımda görebilirsiniz.

Bu alanda kullanabileceğiniz anahtarlar aşağıda listelenmiştir.

KrenameAnahtarTablosu.JPG

Burada önemli bir şey de şudur;

[] karakterleri blok olarak dosya isminin tamamını simgeler. Fakat [2] şeklinde bir gösterim dosya isminin sadece 2. karakerini temsil eder. Aynı şekilde tüm anahtarlar [] blokları arasında formatlanarak kullanılabilir. Örneğin & anahtarı dosya ismini büyük harfe çevirir, bu anahtarı [&1] şeklinde kullanacak olursak, dosya isminin birinci karakterini büyük harfe çevirir. Aynı şekilde anahtar olarak [&1][%2-[length]] şelinde bir kullanım sonucunda ilk karakter büyük harfe çevrilir, ikinci karakterden son karaktere kadar olan kısmı da küçük harfe çevirerek yeni dosya ismini oluşturur.

Bir dosyanın 5. karakterinde bir rakam varsa; [##5] şeklinde bir anahtar 5 karakterdeki sayıyı 01, 02, 03..... gibi bir formatta yazabilir.

Bunların dışında da kullanılabilen anahtarların listesi aşağıdadır. Bu anahtarları kullanmak gayet basit olduğu için herhangi bir örnek verilmemiştir.

  • [accessdate] Dosyanın son erişim tarihi.
  • [creationdate] Dosyanın yaratılma tarihi.
  • [modificationdate] Dosyanın son değiştirilme tarihi.
  • [user] Dosyanın sahibi olan kullanıcı.
  • [group] Dosyanın grubu.
  • [date] Bu günün tarihi.
  • [time] Şu an ki zaman.
  • [day] Bugün.
  • [month] Bu ay.
  • [year] Bu yıl.
  • [second] Şu anki saniye.
  • [minute] Şu anki dakika.
  • [hour] Şu anki saat.

Anahtar olarak bunların dışında da KDE dosya eklentilerinin bir takım anahtarları vardır. Bu anahtarlardan burada bahsedilmeyecektir. Çünkü sayıları çok fazladır ve sisteme kurulu olan eklentilere göre değişiklik göstermektedirler. Bu anahtarlara göz atmanın en kolay yolu İşlev tuşuna basarak listeden istediğinizi seçmenizdir. Örn; [mp3artist], [mp3title] ya da [jpegCreationDate] bu tarz anahtarlardandır.

Gelişmiş isim değiştirme teknikleri

Tarih formatı

İsimlendirmeyi tamamlamak

İsimlendirme işlimi tamamlandıktan sonra Geri Al düğmesine basarak işlemi geri alabilir, isimleri eski haline döndürebilirsiniz. Geri Al düğmesine tıkladıktan sonra daha fazla isimlendir (Rename more...) düğmesini kullanamazsınız. Ancak, Open Destination düğmesini kullanarak isimlendirilmiş dosyaların bulunduğu dizini dosya yöneticisi ile açabilir veye programı kapatabilirsiniz.

Yeniden isimlendirme işlemi tamamlandığında açılan ekran.

İşlem sırasında süreç pencerenin içerisindeki alana yazdırılacaktır. İsimlendirme işlemi sırasında, birkaç dosya ismini değiştiriyorsanız imkan olmayacaktır, ama çok sayıda dosyayı isimlendirirken İptal düğmesine basarak işlemi durdurabilirsiniz.

Rename more... düğmesi içerisindeki seçenekler.

Rename more...(fazlasını isimlendir) düğmesinde yer alan seçenekler:

Restart KRename...
Programı ekleme alanında herhangi bir dosya olmadan başlatır.
İşlenmiş Dosyaları Tekrar Yeniden Adlandır...
İsimlerini değiştirdiğiniz dosya/dizinleri tekrar isimlendirmek istersiniz kullanabilirsiniz. Dosya/dizinleri tekrar seçmenize gerek kalmadan işleme baştan başlama imkanı verir. Bir farkla, dosyaların isimleri değiştirilmiştir.
Rename Unprocessed Files Again (işlenmemiş dosyaları tekrar yeniden adlandır...
Yeniden isimlendirme işlemi sırasında isimleri değiştirilmeyen dosyaları, yeniden isimlendirme için alarak KRename'i başlatır.
Rename all files again... (bütün dosyaları yeniden isimlendir)
İsimleri değiştirilmiş veya değiştirilmemiş olsun bütün dosyaları isimlendirme için alır ve KRename'in ekleme sekmesini açarak işleme, hızlı bir şekilde baştan başlama imkanı verir.

Örnekler

Örnek 1

Yalın şarkıları isimleri değiştirilecekler arasına eklendi.

Taşınabilir sabit diskimizde isimlerini değiştirerek masaüstüne kopyalamak istediğimiz Yalın şarkılarında (üç şarkında) oluşan kapsamlı bir koleksiyonumuz var. KRename'i çalıştırıyoruz ve Ekle... düğmesine tıklayıp açılan iletişim penceresinden .mp3 (ve .wma) dosyalarını seçiyoruz ve Tamam düğmesine tıklayarak dosyaları yeniden isimlendirilecek dosyaların bulunduğu listeye ekliyoruz.




Dosyaların kopyalanacağı dizini seçiyoruz.

Müzik dosyalarını başka bir dizine kopyalamak için Copy files to destination directory...(dosyaları belirlenen dizine kopyala) seçeneğini seçiyoruz. Dosyanın ismini hemen aşağıda yer alan metin kutusuna girebilirsiniz veya metin kutusunun sağında yer alan simgeye tıklayarak açılan, dizinleri listeleyen, iletişim penceresinden seçebilirsiniz.






Basit isimlendirme yapıyoruz. Basit ama etkili.
Dosya ismini yenilemede kullanabileceğimiz, eklentilerle gelen seçenekler.
Müzik dosyaları yeniden isimlendirildi ve masaüstüne kopyalandı. İşlem tamam!

Resimde görüldüğü gibi, basit isimlendirme yapılan sekmede Önek olarak sayı seçiyoruz. Sayının dört basamaklı olması için Number of digits (basamak sayısı) alanına dört, yazıyoruz. Biraz garip olsa bile, dosyaların başına gelecek numaraların sıralamasına birden değil de dörtten başlamak için Start index (başlangıç numarası) alanına da dört sayısını yazıyoruz.

Dosyanın adının önüne, sayıdan sonra başka bir şeyler eklemek için, Önek alanının hemen yanındaki metin kutusuna herhangi bir metin, mesela 'en sevdiklerim', 'yeniler', 'hareketli', 'baygın', vs. kelimelerini girebilirsiniz. Bu metin alanına yazdığınız kelimeler (veya cümleler, seçim sizin) isimlendirilen bütün dosya isimlerinin başına eklenecektir.

Önek olarak numara ve kelimenin yanında .mp3 dosyasında kayıtlıysa şarkıcının ismini de yeni isimlendirme düzenine dahil etmek istiyoruz. Önek metin kutusunun yanında yer alan ampul ikonuna tıklayarak açılacak iletişim penceresinden eklentilere ve seçeneklerine (bir altta yer alan resim) ulaşabilirsiniz.

Dosyada yer alan sanatçi bilgisini eklemek için Categories (kategiriler) sütünunda yer alan TagLib Plugin (yukarıda da bahsedilen EtiketKütüphanesi Eklentisi) eklentisini seçin ve [tagArtist] seçeneğini seçin. Insert (ekle) düğmesine tıkladığınızda pencere kapanacak ve bu etiket metin alanına eklenecek.

İsimlendirme düzenini hazır hale getirmek için son bir dokunuş kaldı. Yalın .mp3 dosyalarının hepsinin başında 'yalın_' kelimesi var. Bunu kaldırmak, ancak ismin gerikalanına dokunmamak istiyoruz. Bunun için Dosya ismi yanındaki açılan menüden Özel seçeneğiniz seçiyoruz. Bu seçimi yapınca metin alanı üzerindeki kilit kalkıyor ve kullanıma açılıyor. Tekrar hemen sağda yer alan ampül simgesine tıklıyoruz ve eklenti penceresini açıyoruz. Built-in Functions (hazır gelen işlevler) kategorisinde ki [$x-y] eski dosya adındaki x-y karakterleri arası ekiketini seçiyoruz. Burada x yerine 7 yazıyorum, y kısmını da siliyoruz. Yani, 'eski dosya ismindeki yedinci karakter ve ondan sonra ne geliyorsa ekle' demiş oluyoruz. Dikkat edilmesi gereken husus, ayar sadece dosya ismini alıyor, dosya eklentisine karışmıyor. Dosya eklentisi ile ilgili değişiklikleri hemen altta yer alan Uzantı alanından ayarlanıyor.

İsimlendirme işlemi tamamlandığında masaüstündeki dosyalara ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

Bu sayfanın ilk sürümündeki metinler ve görseller GNU FDL lisansı kapsamında, web arşivlerindeki http://tr.pardus-wiki.org sitesinden alınmıştır.