K3b ile CD/DVD yazdırma ve temel işlemler

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
22.56, 7 Nisan 2009 tarihinde Tutunamayan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 2114 numaralı sürüm (Yeni sayfa: === Başlarken === Okumaya başlamadan önce K3b'nin açılışında yer alan ip uçlarından birini hatırlatmak isterim. Eğer bir ayarı nasıl yapılandırmanız konusunda kuşkuya ...)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Başlarken

Okumaya başlamadan önce K3b'nin açılışında yer alan ip uçlarından birini hatırlatmak isterim. Eğer bir ayarı nasıl yapılandırmanız konusunda kuşkuya kapılırsanız o ayarı K3b'ye bırakın. Sizin için en iyisini seçecektir.

Ele alacağımız iki örnekte önce seçtiğimiz birkaç dosyayı daha sonra da bir kalıbı CD'ye yazdıracağız.

DVD'ye yazma işlemi de CD yazma işleminden farklı değil, o işlemi nasıl yapacağınızı da yazının ilerleyen noktalarında görebilirsiniz.


İlk adım: K3b'yi tanıyalım

K3b programını yüklemek için: Sistem > Yönetim > Synaptic Paket Yöneticisi programını açarız, Ara butonuna tıklayarak, açılan menüye: k3b yazarak aratır ve gerekli paketleri seçip, Uygula seçeneğini tıklarız.

Kurulumdan sonra;

K3b programını çalıştırmak için, her Ubuntu programını çalıştırmak için gerekli olan yolu izlemeniz lazım. Yani;

1. Alt+F2 tuşlarına aynı anda basıp, çalıştır komutuna k3b yazabilir,

2. Uygulamalar > Ses ve Video > K3b adımından ulaşabilirsiniz.


Hiçbir şey yapmadan önce programı biraz tanımakta fayda var:



Gördüğünüz gibi K3b programı iki ana pencereden oluşuyor. Bunlardan ilki bilgisayarımızda yer alan tüm dosyaları görebileceğimiz dosya ekranları ve altta ikinci sekme olarak ise; Hoşgeldiniz sekmesi.

Dosya listesinde az önce de söylediğimiz gibi bilgisayarınızda olan tüm dosyaları görebilir ve bu dosya ekranında sağ tıklayarak ilgili işlemleri yapabilirsiniz. Bu sekmenin sağ tarafında klasör ağacını sol tarafında ise seçili klasörün içeriğini görmeniz mümkün.

Hoşgeldiniz sekmesinde ise K3b ile en çok yapılan işlemlere hızlı erişim sağlanmıştır. Bu, ses ve veri CD'si yaratmak, bir veri DVD'si yaratmak ve varolan bir CD'yi kopyalamaktır. Merak etmeyin, yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil; "Daha Sonraki İşlemler" düğmesine tıklayarak bu marifetli programın yeteneklerini yakından tanıyabilirsiniz. Biz bu düğmeye tıklamayı sonraya bırakalım ve kendi veri CD'mizi oluşturalım.


İkinci Adım: K3b ile CD hazırlamak

Şimdi ilk olarak hoşgeldiniz sekmesinde yer alan Yeni Veri CD Projesi butonuna tıklayalım:



Eğer bir veri DVD'si yaratmak isteseydik, bu kısımda Yeni Veri DVD Projesi düğmesine tıklamanız gerekirdi.

Bu düğmeye tıkladıktan sonra hoşgeldiniz sekmesi değişecek ve Açık/çalışan Projeler ekranına geçiş yapmış olacaksanız. Eğer hoşgeldiniz ekranına geri dönmek isterseniz hızlı başlangıç sekmesine basabilir aynı anda birden fazla açık proje yaratıp çalışabilirsiniz.

Şimdi Açık/çalışan Projeler sekmesini inceleyelim. Sekmenin sol tarafında yer alan kısım oluşturacağınız CD'nin klasör ağacını göstermekte. Sağ tarafta ise CD'ye eklediğiniz dosyaları görebilirsiniz. CD'nize özel bir isim vermek isterseniz, örneğin "Doğum günü" ya da "Mezuniyet" gibi, Cilt İsmi kısmına yeni bir isim girebilirsiniz.



Artık CD'mize istediğimiz bir ismi verdiğimize göre geriye ona ekleyeceğimiz dosyaları bulmak kaldı. Bunu programın üst kısmında yer alan dosya listesinden yapacağımızı az önce öğrendik. Ben örnek olarak başlangıç klasörümde bulunan Ubuntu paketleri klasörümde yer alan birkaç paketi CD'ye kaydedeceğim. Bu dosyaları bulduktan sonra CD'ye eklemek istediklerimi seçtim.



Dosyaları seçtikten sonra sürükle ve bırak tekniği ile veri CD'si projemin dosya listesine taşıyorum ve dosyaları oraya bırakıyorum. İşte bu kadar basit! Dosyalarınız artık CD'ye yazılmak üzere listeye eklendi. Dikkatinizi çekmiştir belki biz dosyaları bıraktıktan sonra program penceresinin en altında olan çubuk biraz doldu. Bu çubuk, CD'nin ne kadarının dolduğunu ve daha ne kadar boş yer olduğunu, hem görsel olarak hem de sayısal olarak ifade ediyor.



Tüm dosyalarınızı sürükleyip bıraktıktan sonra, kendinizi ilk CD'nizi yazmaya hazır hissediyorsanız derin bir nefes alın ve Yazdır düğmesine basın! Bu düğmeye basmanızla beraber karşınıza küçük bir ekran açılacak ve yazdırma öncesi son ayarları yapmanız istenecek. Burada yer alan ayarlar gözünüzü korkutabilir. Bu sekmelerde yer alan ayarları şimdilik ön tanımlı olarak bırakabilirsiniz. Ne anlama geldiklerini öğrendiğinizde kendinize göre değiştirirsiniz.

Gene de burada bilmeniz gereken üç ayardan bahsetmek istiyorum. İlk ayarımız kopya sayısı ayarı. Eğer yarattığınız bu CD'den birden fazla yaratmak isterseniz buraya sayıyı girmeniz yeterli.

İkinci ayar ise yazma hızı. Bu ayara Hız seçeneğinden ulaşabilirsiniz. Donanımızın ve kullandığınız medyanın kalitesi yazdığınız verinin doğruluğunu etkileyebileceğinden eğer önemli bir bilgi yazıyorsanız hızı çok yüksek tutmamanızı tavsiye ederim.

Üçüncü ve son ayar ise Yazma Kipi ayarı. Bu ayarı normalde otomatik konumunda tutmanız yeterlidir. Örneğin bir Ubuntu CD'si yazdırmak istiyorsanız DAO modunu kullanabilirsiniz.


Bundan sonra yapmanız gereken tek şey arkanıza yaslanmak ve Ubuntu'nun sizin için CD'yi yazmasını keyifle izlemek.


Üçüncü Adım: K3b ile CD kalıbı yazmak

K3b ile CD kalıbı yazdırmak çok çok kolay bir işlem. Detaylı ayarlara inmeden özellikle arkadaşlarınıza Ubuntu CD'si hazırlarken çok işinize yarayacak bu işlemi hemen anlatalım.

Artık K3b'nin arayüzüne alıştığımıza göre yukarıda yaptığımız açıklamaları tekrar etmemize gerek yok. Hoşgeldiniz sekmesinde daha sonraki işlemler butonuna tıklıyoruz ve burada CD Kalıbı Yaz'ı seçiyoruz. Karşımıza CD kalıbı yaz ekranı açılacak. Bu tek ekranda, tüm ayarlarımızı yapıp kalıbımızı CD'ye yazdırmamız mümkün olacak.



Öncelikle yazılacak kalıp kısmında kalıbın olduğu klasörü girmeniz gerekecek ki burada olan klasör sekmesine tıklayarak kalıbımızı rahatlıkla bulabiliriz. Kalıbı seçtikten sonra kalıpla ilgili ayrıntılar ekranda görülecek. CD boyutu, Proje adı, sistem kimliği ve md5 değeri bu ekranda görüntülenir.


Ekranda hız, kopya sayısı ve yazma kipini de seçtikten sonra Başlat tuşuna basarak kalıbımızı CD'ye yazdırmaya başlayabilirsiniz.



Her şey bu kadar basit artık arkanıza yaslanın ve kalıbınızın üretilmesini izleyin.


Adımlamaktan Koşmaya: Sonuç

Bu kısa yazıda size birkaç adımda Ubuntu'da K3b yardımı ile

1. Nasıl bir veri CD/DVD'si oluşturacağınızı,

2. Bir kalıbı nasıl CD/DVD'ye yazdıracağınızı anlatmaya çalıştık.


Dış Kaynak

ozgurlukicin