Gimp yeni komutu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

GIMP grafik yazılımının menülerinden biri olan dosya menüsü altındaki yeni komutu çalıştırıldığında "Yeni bir görüntü oluştur" iletişim penceresi açılır. Bununla boş bir görüntü oluşturabilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz. Görüntü yeni bir pencerede gösterilir. Aynı anda ekranınızda birden çok görüntü bulunabilir.

Komutu etkinleştirme

  • Görüntü menü çubuğu ile: Dosya -> Yeni,
  • Klavye kısayolu ile Ctrl+N tuşlarını kullanarak.

Temel seçenekler

Gimp "Yeni görüntü oluştur" iletişim penceresi:

Gimp yeni komutu.png

Şablon

Şablon kutusu:

Gimp şablonları.png

Tüm değerleri elle girme yerine şablonlar kutusundaki, önceden tanımlanan bir menüyü görüntülemek için seçebilirsiniz. Bunlar çoğu yerde yaygın şekilde kullanılırlar. Boyut, çözünürlük, açıklama, vb. gibi değerler şablonlardan ayarlanır. Eğer özel olarak kullandığınız bir görüntü şekli varsa ve bu listede bulunmuyorsa, şablonlar kutusuna bakınız.

Görüntü boyutu

Burada, yeni görüntünün Genişlik ve Yükseklik değerlerini ayarlayabilirsiniz. Öntanımlı birimler benek (px)'dir. İsterseniz açılır listeden başka bir birim şeçebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız, sonuç benek boyutunun X ve Y çözünürlüğü tarafından tanımlanacağını unutmayın. Bunları da gelişmiş seçeneklerden değiştirebilir ve görünüm menüsündeki Bire bir komutu ile ayarlayabilirsiniz.

Eğer açılmış görüntü yoksa, "Yeni” görüntü boş bir pencerede, öntanımladığınız boyutta açılır. Eğer biri açıkken (veya varken), "Yeni" görüntü açarsanız bu görüntü, ilk görüntü ile aynı boyutta fakat başka bir pencerede açılır.

Not: Görüntünün herbir beneği bellekte saklanır. Eğer yüksek benek yoğunluğuna sahip dosyalar açarsanız, görüntüye uygulayacağınız her işlem için GIMP, çok miktarda belleğe ve zamana ihtiyaç duyacaktır. Yani gereksiz görüntü oluşturmaktan sakının. Ekranda fazla pencerenin olması bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olabilir.

Dikey / Yatay düğmeleri

Görüntüyü dikey veya yatay olarak değiştirebileceğiniz iki düğme vardır. Normalde bunların yaptığı iş, Genişlik ve Yükseklik değerlerini değiştirmektir. Eğer her iki değerde aynı ise, bu düğmeler etkin değildir. Eğer X ve Y çözünürlükleri aynı değilse (ki bunları Gelişmiş seçeneklerden ayarlayabilirsiniz), bu değerler bile değiştirilir. Kutunun sağında; görüntü boyutu, ekran çözünürlüğü ve renk alanı görülüyor.

Gelişmiş seçenekler

Bu seçenekler daha çok, uzman GIMP kullanıcıları içindir. Bunları göstermek için, kutunun ortasında bulunan Gelişmiş Seçenekler etikeninin yanındaki küçük üçgen düğmeye tıklatın.

X ve Y çözünürlüğü

X çözünürlüğü ve Y çözünürlüğü alanlarındaki değerler, aslında yazdırma ile ilgilidir. Bunlar görüntü boyutunun beneklerine etki etmez. Sadece yazıcıdan çıktı alırken tanımlanırlar. Bu değerler, milimetre veya inç gibi diğer ölçüm birimlerine ne kadar beneğin dönüştürüldüğünü belirtir.

İpucu: Eğer görüntünün gerçek boyutunu ekranda göstermek isterseniz, Görünüm -> Bire biri işaretleyin. Görüntüyü doğru ekran boyutunda görmek için yakınlaşma oranını %100 olarak ayarlayın. GIMP başlatıldığında ekran boyut ayarı normal olarak yapılır. Fakat eğer görüntü doğru boyutta gösterilmezse, GIMP'in ekran değişkenlerini düzen menüsü altında bulunan yeğlenenler kutusundan ayarlamalısınız.

Renk uzayı

Yeni görüntüyü ister RGB, isterse Gri renkli olarak farklı renk kiplerinde oluşturabilirsiniz.

RGB rengi

Görüntü, bazı monitör ve televizyon (TV) ekranları tarafından da kullanılan Kırmızı (Red), Yeşil (Grenn) ve Mavi (Blue) renk sistemiyle oluşturulur.

Gri renk

Görüntü, siyah ve beyaz karışımıyla grinin çeşitli tonlarıyla oluşturulur. Fantastik görüntü oluşturmak için her ne kadar bu renk türü kullanılsa bile, bunun için bazı eklentiler gerekebilir. Yine de eğer isterseniz, görüntü menüsünde Kipin altındaki gri renk ile görüntünü değiştirebilirsiniz.

Bu menü ile indekslenmiş bir görüntüyü doğrudan oluşturamazsınız. Elbette ki, oluşturduktan sonra görüntüyü indekslenmiş kipe daima dönüştürebilirsiniz. İndekslenmiş görüntü oluşturmak için Görüntü -> Kip -> İndekslenmiş komutunu kullanın.

Doldur

Yeni görüntüde kullanılacak artalan (AA) rengini buradan seçebilirsiniz. Elbette ki artalan rengini daha sonra da değiştirebilirsiniz. Bunun hakkında daha fazla bilgiyi katmanlar kutusunda bulabilirsiniz.

Doldur seçeneğinin altında birkaç seçim vardır:

  • Görüntüyü var olan Artalan rengiyle doldur. Bu renk araç kutusunda gösterilir.

"Yeni görüntü oluştur" iletişim penceresi açılırken de artalan rengini değiştirebileceğinizi hatırlayın.

  • Görüntüyü var olan Önalan (ÖA) rengiyle doldur. Bu renk te araç kutusunda gösterilir. Aynı şekilde önalan rengini, yeni iletişim penceresi açılırken de değiştirebilirsiniz.
  • Görüntüyü Beyaz ile doldur.
  • Görüntüyü Saydamlık ile doldur. Eğer bu seçilirse görüntü, bir alfa kanalı ile oluşturulur ve artalan saydamlaşır. ardından görüntünün saydam parçaları, saydamlığı belirtmesi için, işaretli desenlerle gösterilir.

Yorum

Bu alana bir açıklama yazabilirsiniz. Metin görüntüye bir parazit olarak eklenir. PNG, JPEG ve GIF gibi bazı dosya biçimleri ile kaydedilir.

Not: Görüntü özellikleri kutusunda bu yoruma bakıp, yorumu düzenleyebilirsiniz.

Kaynak

Gimp Documentation 2.2. New sayfası