Gimp fırçaları

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Şekil 1. GMP fırça örnekleri:

Gimp fırça örnekleri.png

Fırça, boyamak için kullanılan benek tarayıcı veya benek tarayıcı takımıdır. GIMP'te 13 tane boyama aracı vardır. Bunlar sadece normalde gerçekleştirmek istediğiniz şeyleri yapmakla kalmaz, aynı zamanda silme, kopyalama, lekeleme, temizleme / yakma, vb. gibi işlemleri de gerçekleştirir. Mürekkep aracı hariç tüm boyama araçları aynı fırça takımını kullanır. Fırça benek tarama, fırçanın tek bir dokunuşu ile görüntüye yapılan işaretlemeyi ifade eder. Bir fırça darbesi genellikle, fare düğmesine basılı tutarak imlecin görüntüde hareket ettirilmesiyle yapılır. Bu darbe, fırçanın yönü boyunca yapılan bir seri işaretleme gerçekleştirir. İşaretlemenin nasıl olacağı fırçanın karakteristiği ve kullanılan boyama aracı tarafından belirlenir.

Fırçalar kutusundaki bir simgeye tıklanarak fırça seçilebilir. GIMP'in o an kullandığı fırça, araç kutusunda fırça/desen/renk geçişlerinin bulunduğu bildirgeç alanında gösterilir. Bu alandaki fırça sembolüne tıklatarak fırçalar kutusunu açabilirsiniz.

Fırça türleri

GIMP kurulduğunda, temel birkaç fırça da beraberinde yüklenir. Ayrıca, fırçalarla ne yapılabileceğini örneklemek için alışık olmadığınız, örneğin "yeşil biber" gibi birkaç fırça da yüklenir. İsterseniz kendiniz de yeni fırçalar oluşturabilir veya internetten indirip GIMP'e yükleyebilirsiniz.

GIMP, birkaç farklı türde fırça kullanabilir. Onların tümü yine de aynı şekilde kullanılır. Onlarla boyama yaptığınızda, farklılıkları hakkında endişe etmenize gerek yoktur. Kullanabileceğiniz fırça türleri:

Sıradan fırçalar

Bu kategorideki fırçaların çoğu GIMP ile birlikte gelir. Bunlar, fırçalar kutusunda gri ölçekli benek tarayıcıları tarafından ifade edilir. Bunları kullanarak boyadığınızda, araç kutusunun renk alanında gösterilen geçerli önalan rengi, siyah ile temsil edilir ve fırçalar kutusunda gösterilen benek tarayıcı, fırçanın görüntüde nasıl olacağını ifade eder.

Fırça oluşturmak için: Gimp yakınlaştırma aracını kullanarak, gri ölçekli küçük bir görüntü oluşturun. Onu .gbr uzantısı ile kaydedin. GIMP'i yeniden başlatmaya gerek kalmadan önizlemesini görüntülemek için, fırçalar kutusundaki fırçaları yenile düğmesine tıklatın.

Renkli fırçalar

Bu kategoridekiler, fırçalar kutusunda renkli resimlerle ifade edilir. Resim veya metin olabilirler. Bunlarla boyadığınızda, renk gösterildiği gibi kullanılır. Geçerli önalan rengi görünmez. Diğer tüm durumlarda sıradan fırçalar gibidirler.

Fırça oluşturmak için: Küçük bir RGBA (Kırmızı, Yeşil, Mavi, Alfa) görüntü oluşturun. Bunun için, görüntü menü çubuğundaki Dosya -> Yeni komutuna tıklatın. Açılan yeni görüntü oluştur iletişim penceresinin "Gelişmiş seçenekler" bölümünden "renk uzayı" için RGB rengini, "doldur" için "saydamlık" seçin. Görüntüyü çizin ve özelliklerinin tutulması için öncelikle onu bir .xcf dosyası olarak farklı kaydedin. Ardından .gbr formatında farklı kaydedin. Kaydediğiniz komunu aklınızda tutun. GIMP'i yeniden başlatmaya gerek kalmadan önizlemesini görüntülemek için, fırçalar kutusundaki fırçaları yenile düğmesine tıklatın. Eğer bu oluşturduğunuz fırçayı kalıcı olarak kullanmak isterseniz, Düzen -> Yeğleneler komutunu çalıştırarak "Yeğlenenler" kutusunu açın. Oradaki Veri klasörleri sayfasında görülen çentikli komuna gidin ve oluşturduğunuz bu fırça dosyasını oraya yağıştırın. Fırçanın gerçekten kullanılabilir olduğunu öğrenmek için fırçalar kutusuna bakabilirsiniz.

İpucu: Bir seçimde kopyalama veya kesme işlemi yaptığınızda, fırçalar kutusundaki fırçaların ilk sırasında panonun içeriğini (seçim işlemini) görürsünüz ve boyama için onu kullanabilirsiniz.

Şekil 2. Kopyalama veya kesmeden sonra fırça seçimi:

Gimp seçimi kopyalama veya yapıştırdıktan sonra fırça oluşturma.png

Resimli hortumlar / Resimli borular

Bu kategorideki fırçalar görüntüde sadece bir işaretten daha çok etki yapabilirler. Fırçalar kutusundaki bu fırçaların sembollerinin sağ alt köşesinde küçük kırmızı üçgen bulunur. Bunlar bazen "canlı fırçalar" olarak adlandırılır. Çünkü, fırça darbesi uyguladığınızda fırçanın işareti, dolayısıyla etkisi değişir. Prensipte, resimli hortum fırçaları, özellikle bir tablet kullanıyorsanız, basıç, açı, vb. gibi işlev olarak, şeklini değiştirmede gelişmiştirler. Bu yetenekleri henüz olağanüstü şekilde kullanılmadılar. Yinede göreceli örnek sunarlar.

Canlı fırça oluşturmak için aşağıdaki yeni fırça ekleme bölümüne bakın.

Parametrik fırçalar

Bu fırçalar, fırça düzenleyici kullanılarak oluşturulur. Burada fırçanın şeklini oluşturmak için basit grafiksel arayüz vardır. Parametrik fırçaların güzel bir özelliği, boyutlanabilir olmalarıdır. Eğer fırçanız parametrik ise ve onun daha büyük veya daha küçük olmasını isterseniz, yeğlenenler kutusundaki girdi yeğleneleri sayfasından klavye veya fareniz ile kısayol oluşturabilirsiniz.

Tüm fırçalar değişebilir boyuta sahiptir. Tüm boyama araçları, seçenek kutularında, etkin fırçanın boyutunu arttırmak veya azaltmak için bir kaydıraç bulunur. Eğer fare tekerleğinizi uygun olarak ayarladıysanız bu işlemi doğrudan görüntü penceresinde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıntılar için, aşağıdaki fırça boyutunu değiştirme bölümüne bakınız.

Fırça benek tarayıcı için, her GIMP fırçasının bir diğer önemli özelliği de fırça "boşluğu"dur. Bu, fırça darbesi uygulandığında ardışık fırça işaretleri arasındaki mesafeyi ifade eder. Herbir fırçaya atanan öntanımlı bir değer vardır. Bu değeri, fırçalar kutusunundaki boşluk seçeneği ile değiştirebilirsiniz.

Yeni fırça ekleme

İster kendiniz oluşturarak isterse internetten indirerek yeni fırça eklemek için öncelikle onu, GIMP'in kullanabileceği formatta kaydetmelisiniz. Fırça dosyası, GIMP'in fırçalarının olduğu konumda olmalıdır. Böylece GIMP onu indeksleyebilir ve fırçalar kutusunda gösterebilir. Fırça klasörünü yeniden indekslemek için "Fırçaları yenile" düğmesine tıklayabilirsiniz. Fırçalar için üç dosya formatı kullanılır:

GBR

.gbr (gimp brush) formatı, sıradan ve renkli fırçalar için kullanılır. Diğer programlar tarafından kullanılan diğer türdeki birçok görüntüyü, GIMP'i kullanarak açabilir ve onları .gbr formatında farklı kaydedebilirsiniz. Bunu yaptığınızda, fırça için öntanımlı boşluğu ayarlamanızı sağlayacak bir kutu açılır. GIMP kaynak dağıtımında devel-docs klasörünün içindeki gbr.txt dosyasında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Şekil 3. .gbr fırçası kaydet:

Gimp fırça olarak kaydet.png

GIH

.gih (gimp image hose) formatı, canlı fırçalar için kullanılır. Bu fırçalar çoklu katman içeren görüntülerden yapılır ve ızgarada düzenlenir. Bir görüntüyü .gih dosyası olarak kaydettiğinizde, fırçanın formatının açıklamasını yazabileceğiniz bir kutu açılır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki GIH kutusuna bakınız. GIH formatı daha karmaşıktır. GIMP kaynak dağıtımında devel-docs klasörünün içindeki gih.txt dosyasında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

VBR

.vbr formatı, parametrik fırçalar için kullanılır. Fırça düzenleyici kullanılarak fırçalar oluşturulur. Bu formattaki dosyaları içeren bu yöntem gerçekten kullanışlıdır.

Fırçayı kullanılabilir yapmak için onu GIMP'in fırçalar konumuna yerleştirin. Fırçalar konumu, bu maddenin renkli fırçalar bölümünde açıklanmıştır. Buradaki klasörde GBR, GIH veya VBR dosyaları bulunabilir.

Not: Fırça düzenleyiciyi kullanarak yeni bir parametrik fırça oluşturduğunuzda, fırçalar kişisel brushes klasörünüze otomatik olarak kaydedilir.

GIMP fırçalarını indirebileceğiniz birkaç internet sitesi vardır. Sitelerin adreslerini buraya vermektense arama motorunuza "GIMP fırçaları" veya daha kapsamlı aramak için İngilizce “GIMP brushes” yazın ve arattırın.

GIH kutusu

Yeni canlı fırçanız oluşturulduğunda, görüntü penceresi içinde gösterilir ve onu GIH formatında kaydedebilirsiniz. Bunun için Dosya → Farklı kaydet komutunu kullanın. Resmi .gih formatında kaydettiğinizde aşağıdaki pencere açılır.

Şekil 4. Canlı fırçayı tanımlayan kutu:

Gimp fırça borusu olarak kaydet.png

Bu kutudaki bazı seçenekleri anlamak kolay değildir. Bunlar canlı fırçayı tanımlamanı sağlar.

Boşluk (yüzde)

"Boşluk", fırça darbesi uygulandığında ardışık fırça işaretleri arasındaki mesafeyi ifade eder. Boyama aracını fırça ile kullanırken çizimi göz önünde tutmalısınız. Boşluk eğer az ise, damgalar çok yakın olabilir ve darbe sanki sürekliymiş gibi olur. Boşluk eğer çok ise, damgalar ayrılır. Bu renkli fırça ile ilgilidir. (Örneğin "yeşik biber" gibi.) Değer 1 ile 200 arasında olabilir ve bu yüzdelik fırçanın "çapını" ifade eder: %100, tam bir çaptır.

Açıklama

Bu, fırçayı seçtiğinizde izgara kipindeki fırçalar kutusunun üst kısmında görünecek olan fırçanın adıdır.

Hücre boyutu

Hücre boyutu, katmanlarda ayrılacak değerdir. Normali katman başına bir hücredir ve boyut katmanı ifade eder. Katman başına sadece bir fırça durumu vardır.

Sadece bir büyük katmanımız olsun ve onu hücrelere ayıralım. Bu hücreler, canlı fırçanın farklı durumları için kullanılır.

Örneğin 100x100 beneklik fırçamız ve 8 farklı durumumuz olsun. Bu 8 durumu 400x200 beneklik veya 300x300 beneklik katmandan elde edebiliriz. Fakat bir hücre ile kullanılamaz.

Hücre sayısı

Bu, her katmanda durum başına ayrılacak olan hücre sayıdır. Normali, durum başına sadece bir katman olacak şekildedir.

Farklı göster

Bu, katmanlarda kaç tane hücrenin düzenlendiğini söyler. Örneğin eğer dört katman için herbir katman başına iki hücre yerleştirdiyseniz GIMP şöyle gösterir: Herbir katmanda 1 satır 2 sütun.

Boyut; sıralamalar; seçim

Bu şeylerin anlaşılması biraz zordur! Hücre ve katmanların nasıl düzenleneceğini açıklamak gerekir.

GIMP, herbir katmandaki hücreleri gözden geçirir veya onları bir FIFO'ya (First In First Out: İlk giren ilk çıkar) yığar. İlk giren, yığının en üstündekidir ve bundan dolayı da ilk çıkar. Bizim örneğimizde herbir katmanda 2 hücre bulunan 4 katman olsun. Yukarıdan aşağıya şöyle sıralanır: birinci katmanın birinci hücresi, birinci katmanın ikinci hücresi, ikinci katmanın birinci hücresi, ikinci katmanın ikinci hücresi,..., dördüncü katmanın ikinci hücresi. Katman başına bir hücre veya katman başına birkaç hücre olması aynı sonucu verir. Sonuç olarak bu yığını katmanlar kutusunda .gih resim dosyasını şeklinde görebilirsiniz.

Ardından GIMP bu yığında boyutlar ile ayarlanan bir bilgisayar dizisi oluşturur. Dört boyut kullanabilirsiniz.

Bilgisayar biliminde, 3 boyutlu (3B) bir dizinin “dizim(x,y,z)” şeklinde bir formu vardır. İki boyutlu bir diziyi hayal etmek kolaydır. Bunun içinde basitçe bir kağıdın satır ve sütunları hesaba katılır.

Gimp gih 2B dizi.png

3B (3 Boyutlu) dizi için sadece satır ve sütundan bahsetmek yeterli değildir. Ayrıca "Boyutlar" ve "Sıralamalar"dan da söz etmemiz gerekir. Birinci boyut x ekseni, ikincisi y ekseni ve üçüncüsü z ekseni yönündedir. Herbir boyut belirli hücre sırasına sahiptir.

Gimp gih 3B dizi.png

Bu diziyi doldurmak için GIMP yığının başından itibaren gözden geçirmeye başlar. Doldurma şekli dizinin yolölçeri hatırlamasıyla olur: Sağ sıradaki basamaklar birinci olur ve en büyük değerlerine ulaştıklarında sol sıradaki basamaklar çalışmaya başlar. Temel programlama ile ilgili bilginiz varsa dizi(4,2,2) şu önerilerde bulunur: (1,1,1),(1,1,2),(1,2,1),(1,2,2),(2,1,1),(2,1,2),(2,2,2),(3,1,1),(3,1,2),...(4,2,2). Bunlar aşağıda bir örnekle açıklanmıştır.

Herbir boyuta verebileceğiniz sıra numaraları bir yana, onlara ayrıca bir "seçim" de verebilirsiniz. Çizem yaparken uygulayabileceğiniz birkaç kip vardır:

Artımsal

Artımsal (Incremental) kipte GIMP, ilgili boyuttaki değere artımsal bir sıra seçer. Bu sıra boyutun kendisi ile ilişkilidir.

Rasgele

Rasgele (Ramdom) kipte GIMP, ilgili boyuttakine rasgele bir sıra seçer.

Açısal

Açısal (Angular) GIMP'te, ilgili boyuttakine fırçanın taşındığı açıyla bir sıra seçer.

Birinci sıra 0° yönünde ve yukarı doğrudur. Diğer sıralar saat yönündedir. 360/sıra numarası, açıyı verir. Böylece ilgili boyuttaki 4 sırası, herbir boyut için saat yönünde 90° açıyla taşınacağını ifade eder. İkinci sıra 90° (sağa doğru), üçüncü sıra 180° (aşağı doğru) ve dördürcü sıra 270° (-90°) (sola doğru) olur

Hız; basınç, x eğimi; y eğimi

Bu seçenekler, çok gelişmiş tablo çizmek içindir.

Örnekler

Bir boyutlu resim borusu

Tüm bunlar ne içindir? Bunun azar azar örneklerle göreceğiz. Aslında herbir boyutu, fırçanıza belirli eylem vermesi için yerleştirebilirsin.

1B fırça ile başlayalım. Bu bize seçim kiplerinde çalışmayı sağlar. Bunu, şöyle düşünebiliriz:

Gimp gih 1B dizi.png

Aşağıdaki adımları dikkatlice takip edin:

1. RGB renk uzayına ve saydam doldurmaya sahip, 30x30 beneklik yeni bir görüntü açın. Metin aracını ve katmanlar kutusunu kullanarak sadece "1", "2", "3", "4" adında dört katman oluşturun. Bu katmanları burada yazıldığı sıra ile katmanlar listesinde yukarıdan aşağıya doğru sıralayın. Bu katmanların her birine metin aracı ile rakamlarını yazın. Örneğin 1 nolu katmanın görüntü penceresine metin aracı kullanarak "1" yazın. 2 nolu katmana "2" yazın. Diğerlerine de aynı işlemi uygulayın. Eğer "Artalan" adın katman varsa onu silin. Şuna benzer bir katman listeniz olmalıdır:

Şekil 5. GIH fırçası katman listesi:

Gimp gih fırçası oluşturma 1234 artımsal katmanları.png

2. Öncelikle özelliklerini saklaması için bu görüntüyü .xcf uzantısı ile kaydedin. Ardından .gih uzantısı ile kaydetmek için yine "Dosya" menüsündeki "farklı kaydet" komutunu kullanın. Bunu yaptığınızda,

3. "Görüntüyü kaydet" kutusu açılır: Görüntü için bir ad (Bizim örneğimizde "fırçam") girin ve "Kaydet"e tıklatın. GIH (Fırça borusu olarak kaydet) kutusu açılır: "Boşluk", 100; "Açıklama", buraya açıklama girin (örneğin "GIMP fırça borusu"); "Hücre boyutu", 30x30; "Boyut" 1; "Sıralamalar", 4 yazın ve seçim kutusundan “Artımsal" (Incremental)ı seçin. "Kaydet"e tıklatın.

4. Bu dosyayı doğrudan GIMP'in fırça dizinine kaydetmek zor olabilir. Bundan dolayı fırçam.gih dosyasını /home/kullanıcıadınız/.gimp-2.6/brushes klasörüne elle yapıştırın. Eğer GIMP yeğlenenler kutusunun veri klasörleri sayfasında işaretli olan konum farklı ise bu dosyayı oradaki konuma yapıştırın. Öntanımlı olan yeri kullanmanızı tavsiye ederim. Yapıştırma işlemini başarıyla gerçekleştirdiyseniz tekrar araç kutusuna gelin ve fırçayı kullanabileceğiniz herhangi bir araca (örneğin boya fırçası aracına) tıklatın ve fırçalar kutusunu açın. Kutunun düğme çubuğundaki fırçaları yenile (Gimp fırçaları yenile düğmesi.png) düğmesine tıklatın. Yeni fırçanız, fırçalar listesinde gözükecektir. Onu ve ardından örneğin kalem aracını seçin. Dosya -> Yeni komutu ile yeni bir görüntü açın fareye tıklayıp sürükleyin:

Gimp gih fırça oluşturma 1234artımsal.png] 1, 2, 3, 4 rakamları birbirini sırayla takip edecek şekildedir.

5. Tekrar .xcf görüntü dosyasını GIMP ile açın: Bu kez seçimi "Rasgele" (Random) olarak ayarlayın ve .gih olarak kaydedin.

Gimp gih fırça oluşturma 1234rasgele.png Rakamlar birbirini rasgele sıra ile takip eder.

6. Bu kez de seçimi "Açısal" (angular) olara ayarlayın ve kaydedin:

Gimp gih fırça oluşturma 1234açısal.png

3 boyutlu görüntü hortumu

Şimdi 3B (3 Boyutlu) canlı bir fırça oluşturacağız: Yönelimi fırça yönüne göre değişiklik gösterir. Sola/Sağa doğru düzenli olarak değişir. Rengi siyah ve beyaz arasında rasgele bir renktir.

Cevaplamamız gereken ilk soru, gerekli olan görüntü sayısıdır. İlk boyutu (x'i) fırça yönünde (4 yönlü) ayıralım. İkinci boyut (y), Sol/Sağ değiştirme içindir. Üçüncü boyut (z), renk değişimi içindir. 3B bir dizide fırça şu dizi ile ifade edilir: “dizim(4,2,2)”:

Gimp gih 3B sayısal.png

İlk boyutta (x'de) dört sıra var. İkinci boyutta (y'de) 2 sıra. Üçüncü boyutta (z'de) 2 sıra var. Görüldüğü gibi 4x2x2 = 16 hücre. 16 tane görüntüye ihtiyacımız olarak.

1. 1 boyutlu (x) görüntüler oluşturma

RGB renk uzayına ve saydam doldurmaya sahip, 30x30 beneklik yeni bir görüntü açın. Sol elinizin parmaklarını birleştirerek yukarı doğru kaldırın ve onların şeklini çizin. Şaka şaka. Bunu çizmek zor olduğu için sizin yerinize ben bu [Dosya:dur eli.png]] resmi aldım. Bu resmi GIMP ile açın ve solel0k.xcf olarak farklı kaydedin.

Katmanlar kutusunu açın. Katman özniteliklerini açmak için katmana çift tıklatın ve onu solel0k olarak adlandırın.

Katmanı çoğaltın. Sadece çoğaltılan katmanı görünür yapın. Onu seçin ve Katman -> Dönüştür komutu ile saat yönünde 90° döndürün. Adını solel90k olarak değiştirin.

solel180k ve solel-90k (solel-90k = solel270k) oluşturmak için aynı işlemleri aynı komut ile tekrarlayın.

2. 2 boyutlu (y) görüntüler oluşturma

Bizim örneğimizdeki bu boyutun sıralaması vardır. Biri sol el için, diğeri sağ el için. Sol el sıralamasını az önce oluşturduk. Sağ el görüntülerini oluşturmak için onu yatay olarak döndüreceğiz.

Şimdi solel0k katmanını çoğaltın ve yalnızca çoğaltılanı görünür yapın. Katmanlar listesindeki diğer katmanların görünür olmadığından emin olun. Son çoğalttığınız katmanın adını sağel0k olarak değiştirin ve Katman -> Dönüştür komutu ile yatay çevirin.

Sol el katmanlarında yaptığımız işlemleri bunun içinde tekrarlayın.

Yukarıdan aşağıya doğru sol ve sağı değiştirerek saat yönünde olacak şekilde katmanları tekrar şöylece sıralayın: solel0k, sağel0k, solel90k, sağel90k, solel180k, sağel180k, solel-90k ve sağel-90k.

3. 3 boyutlu (z) görüntüler oluşturma

3 boyutlu (z) görüntüler oluşturma: Üçüncü boyutun iki sıralaması vardır. Biri beyaz renk, diğeri mavi renk için. Birinci sıralama olan beyaz zaten şimdi yapıldı (Elimiz zaten beyazdı, yani içi boştu). 2 boyutlu mavi görüntüleri kopyalayarak 3 boyutlu görüntüler elde edeceğiz. Burada 16 tane görüntü elde edeceğiz. Fakat 16 katmanlı bir satırı yönetmek kolay değildir. Biz katmanları iki görüntü ile kullanacağız.

solel0k katmanını seçin ve sadece onu görünür yapın. "Görüntü" menüsündeki tuval boyutu komutunu kullanarak boyutu 60x30 olarak değiştirin.

Şimdi, "solel0k" katmanını çoğaltın. Çoğaltılan katmanda, kovadan dolum aracını kullanarak eli mavi renkle doldurun.

Şimdi taşıma aracını seçin ve araç seçeneklerine erişmek için ona çift tıklatın. Etkin katmanı taşı seçeneğini işaretleyin. Mavi ile boyadığınız eli katmanın tam olarak sağ parçasına taşıyın. Bunun için yakınlaştırma aracını kullanabilirsiniz.

Sadece solel0k ve onun mavi kopyasının görünür olduğundan emin olun. "Görüntü" menüsündeki görünen katmanları birleştir komutuna tıklatın. Açılan kutuda "Gerektiği gibi genişlet" seçeneğini işaretleyin. Şimdi 60x30 benekli katmanımız sol kısmında beyaz el ve sağ kısmında mavi el var. Bu katmanı "soleller0" olarak adlandırın.

Aynı işlemleri diğer katmanlar için de uygulayın.

4. Katmanları sıraya dizme

GIMP, fırçayı bazı kullanım noktalarındaki gerekli görüntüyü bulabilmesi için katmanların sıraya dizilmesi gerekir. Bizim katmanlarımın henüz sıraya dizilmedi. Faka tonları nasıl dizeceğimizi anlayabiliriz. Bu sıraya dizme ayarını bilmenin iki yöntemi vardır. Birinci yöntem matematikseldir. GIMP 16 katmanın 4'erli olarak böler. Bu da birinci boyut için 4 gruplu 4 katman eder. Herbir grup fırçanın bir yönünü ifade eder. Ardından gruplar 2'şerli olarak ayrılır. Bu da ikinci boyut için 8 gruplu 2 katman eder. Herbir grup Sol/Sağ değişimini ifade eder. Bunun ardından diğer üçüncü boyut 2'ye bölünür. Bu boyut ta beyaz ile siyah ile beyaz arasındaki rasgele bir rengi ifade eder.

Diğer yöntem görseldir. Burada dizi ifadeleri kullanılır. İki yöntem arasındaki ilişki aşağıdaki görüntüde ifade ediliyor:

Gimp gih ilişkisi.png

GIMP nasıl bu diziyi okuyacak?: GIMP, örneğin "açısal" için 90° olarak programlanan birinci boyut ile başlar. İkinci boyutta sarı renkle gösterilen bu 90°'lik sıralama, Sol/Sağ değişimini "artımsal" olarak seçer. Ardından üçüncü boyutta rasgele olarak bir renk seçer. Sonuç olarak katmanlarımız şu sıralamaya göre olmalıdır:

Gimp gih eller katmanları.png

5. Fırça hazır

Fırçamız şu an hazırdır. Öncelikle onu .xcf sonra da şu değişkenlerle .gih olarak kaydedin:

  • Boşluk: 100
  • Açıklama: GIMP eller fırçası
  • Hücre boyutu: 30x30
  • Hücre sayısı: 16
  • Boyut: 3
    • Boyut 1: 4 sıralama, Seçim: Açısal
    • Boyut 2: 2 sıralama, Seçim: Artımsal
    • Boyut 3: 2 sıralama, Seçim: Rasgele

.gih dosyasını GIMP fırça klasörüne yerleştirin ve fırça kutusundan "fırçaları yenile" düğmesine tıklatın. Şu an fırçanız emrinize amadedir.

Şekil 6. Burada elips seçiminin içine fırça ile yapılan darbeler görülüyor:

Gimp gih el darbeleri.png

Fırçanın boyutunu değiştirme

GIMP'teki tüm fırçalar boyutları değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Fırçanın boyutu şu üç yöntemle değiştirilir:

1.adım

Fırçadaki ölçek kaydırağını kullanarak. Kalem, boyam fırçası, silme, hava fırçası, kopyalama, iyileştirme, perspektif kopyalama, bulanıklaştırma / keskinleştirme ve temizleme / yakma araçları, fırça boyutunu değiştirecek bir kaydırağa sahiptir.

Şekil 7. Kırmızı elips ile işaretli ölçek kaydırağı:

Gimp ölçek kaydırağı.png

2.adım

Fare tekerleğini programlayarak:

1. Düzen -> Yeğlenenler komutun çalıştırın.

2. Yeğlenenler kutusunun sol taraftaki sütundan girdi denetleyicileri sayfasına gidin.

3. Burada, "Mevcut denetleyiciler" ve "Etkin denetleyiciler" şeklinde iki tane sütun var. "Etkin denetleyiciler" sütunundaki "Fare ana tekerleği" (Main Mouse Wheel] düğmesine tıklatın.

4. "Girdi denetleyicisini yapılandır" adında yeni bir pencere göreceksiniz. "Olay" sütunundaki "Scroll Up"a tıklatarak onu seçin.

5. Listenin alt ortasındaki "Düzenle" düğmesine tıklatın.

6. "Denetleyici olayı eylemi seç" penceresini göreceksiniz. "Eylemler" sütunundan "Araçlar"ı bulun ve yanındaki küçük üçgene tıklatın.

7. "Fırça ölçeğini artır" (Increase Brush Scale)a tıklatıp onu seçin ardından "Tamam" tuşuna tıklatın.

8. Şimdi "Scroll Up" olayının eylem sütununda "tools-paint-brush-scale-increase" şeklinde bir yazı göreceksiniz.

9. Pencereyi "kapat"ın.

10. Aynı yöntemi kullanarak "Scroll Down" olayına "Fırça ölçeğini azalt" eylemi verebilirsiniz.

11. "Yeğlenenler" ana kutusundaki "Tamam" düğmesine tıklamayı unutmayın.

Bu uzun açıklamalardan sonra, fırçanın boyutunu değiştirmek için farenin tekerleğini kaydırabilirsiniz. Örneğin, kalem aracını ve fırça olarak ta örneğin "Circle (11)"i seçin. Fare imlecini görüntü penceresine götürün ve tekerleği iki yönde sürükleyin. "Circle(11)"nin artıp/azaldığını göreceksiniz.

3.adım

Klavyedeki "Yukarı" ve "Aşağı" yön tuşlarına kısayol atayabilirsiniz.

Bunun yöntemi yukarıda açıklanan fare tekerleğine kısayol atama ile aynıdır. Sadece şu farlar vardır:

  1. "Etkin denetleyiciler" sütunundaki Ana klavye (Main Keyboard) girdisine çift tıklatın.
  2. Açılan "Girdi denetleyicisini yapılandır" penceresindeki "Olay" sütunundan, yukarı için "Cursor Up" ve aşağı için "Cursor Down" olaylarına ayrı ayrı tıklatın.

3 Ardından bu iki tuşu kullanın. Sonucun aynen fare tekerleğindeki gibi olacağını göreceksiniz.

Fırçayı hızlı oluşturma

Yeni bir fırçayı hızlıca oluşturmanın iki yöntemi vardır:

1.yöntem

Birincisi "süperhızlı" yöntemidir. Bir görüntü alanımız olsun ve oradan kalem, hava fırçası, vb. gibi araçlarda kullanılacak fırça yapmak isteyelim. Dikdörtgen seçim veya elips seçim aracı ile onu seçelim. Ardından bu seçimin bir kopyasını alalım. Bu kopyayı hemen fırçalar kutusunun ilk konumunda "Pano" adında göreceksiniz. Onu şimdi kullanabilirsiniz.

Şekil 2'ye bakınız.

2.yöntem

İkinci yöntem biraz daha ayrıntılıdır.

Menü çubuğunda Dosy → Yeni komutuna tıklatın. 35x35 beneklik "görüntü boyutu", gri ölçekli "renk uzayı"nı beyaz ile "doldur"un.

Bu yeni görüntüyü daha net görebilmek için yakınlaştırın ve siyah kalem ile çizim yapın.

Şekil 8. Hızlıfırçam görüntü penceresi:

Gimp hızlı fırçam görüntü penceresi.png

Bu hızlıfırçam.gbr dosyasını bu maddenin renkli fırçalar bölümünde açıklandığı gibi "Veri klasörleri" konumuna kaydedin.

Fırçalar kutusundaki "Fırçaları yenile" düğmesine tıklatın ve aşağıdakine benzer bir fırça kutunuz olacaktır.

Şekil 9. Fırçalar kutusundaki hızlıfırçam kırmızı renkli çember ile işaretlendi:

Gimp fırçalar kutusundaki hızlıfırçam.png

Bu fırçayı hemen kullanmaya başlayabilirsiniz

Kaynak

Gimp Documentation 6.Brushes, 7. Adding New Brushes, 8. The GIH Dialog Box, 9. Varying brush size ve 9.2. Creating a brush quickly sayfaları