Gimp Araç Kutusu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
05.15, 21 Ekim 2010 tarihinde EsatYuce (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 9260 numaralı sürüm (→‎Gimp Araç Kutusu)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Gimp'i kullanabilmek için öncelikle araç kutusundaki araçlarımızı iyi tanımalıyız.

GIMP Araç kutusu

Araçları tanımaya başlamadan önce seçtiğimiz aracın ince ayarlarının bulunduğu "Araç Seçenekleri" penceremizi tanıyalım. (Açmak için, Pencereler -> Rıhtımlanabilir Kutular -> Araç Seçenekleri yolunu takip ettiğinizde yukarıdaki gibi bir diyalog penceresi görürsünüz.)
Uyarı: Buradaki araçların anlatımı Araç kutusundaki sıraya göredir. (Parantez içerisindeki harfler araçların klavye kısayollarıdır.)

Aşağıda da göründüğü gibi her araç için ayrı seçenekler mevcut. ­Gimp 2.png

Seçim araçları

Bunlara erişmek için ayrıca Araçlar -> Seçim Araçları komutu kullanılabilir. Yedi tane seçim aracı vardır: Dikdörtgen, Elips, Serbest, Bulanık, Renk seçimine göre, Akıllı makas, Önalan,

Dikdörtgen seçimi

­Gimp 3.jpg
"Diktörtgen Seçimi (R)" kare, dikdörtgen çizmek için seçili alan oluşturur. En temel seçim aracıdır. Eşit kenarlı kare oluşturmak için bir bölgeyi seçme sırasında Shift+Ctrl tuşlarına basılı tutun. Resmin üzerinde bir seçim yaptıktan sonra; Shift'e basılı tutup yeni bir seçim oluşturabilir, Ctrl'ye basılı tutup seçimin içinden bir seçimi çıkartabilir, Ctrl+Alt ile seçimi içinde kalan bölgeyle birlikte hareket ettirebilirsiniz.

Elips seçimi

Gimp-3b.png "Eliptik Seçimi (E)" daire çizmek için seçili alan oluşturur. Yukarıdaki tuş kombinasyonlar aynen geçerlidir.

Serbest seçim

­Gimp 4.png
"Serbest Seçim (F)" resmin üzerinde serbest çizim yaparak alan oluşturmaya yarar. Ctrl tuşuna basılı tutulursa iki nokta arasında düz seçim oluşturur. ESC, seçim işlemini iptal eder BACKSPACES silme tuşu), son seçim noktasını siler.

Bulanık seçim

­Gimp 5.png
"Bulanık Seçim (U)" resim üzerindeki benzer renkleri seçim aracıdır. Benzer renkleri veya tonları seçebilirsiniz.

Renk ile seçim

­Gimp 6.png
"Renk İle Seç (F)" tüm resim üzerindeki benzer renkerli ve tonları seçili hale getirir.

Akıllı makas

­Gimp 7.png
"Akıllı Makas (İ)" seçilen iki nokta arasındaki renk sınırını takip eden seçim sınırı oluşturur.Oluşturlmuş seçim sınırının bir bölümünü hareket ettirmek fere ile basılı tutup hareket ettirebilirsiniz.

Önalan seçimi

Gimp 8.png
"Önalan Seçimi (?)" aracı seçimi kolaylaştırmak için bir ön alan maskesi ekliyor, seçilecek bölge temizlendikten sonra alanı seçile hale getirmek için Enter tuşuna basıyoruz. ­

Yol aracı

Bu araca erişmek için için ayrıca Araçlar -> Yollar komutu kullanılabilir. Gimp 30.png
"Yoldan Seçim (B)" aracı, resim üzerindeki bir cismin kenarlarından seçim yapmak için en ideal araçtır. Seçim alanı oluşturulduktan sonra araç seçeneklerinden yolu fırca,kalem vs. ile darbeleyebilir veya seçili alan haline getirebilirsiniz. Profesyonel kesim aracı denebilir. ­

Renk seçme aracı

Bu araca erişmek için için ayrıca Araçlar -> Renk Seçici komutu kullanılabilir. Gimp 9.png

  • "Renk Seçici (O)" resim üzerindeki seçilen rengi[1] alır. Shift+Ctrl tuş kombinasyonu ile alınan renk için detay penceresini açar. Shift'e basılı tutulursa artalan[2] rengi alır.

Yakınlaştırma aracı

Bu araca erişmek için için ayrıca Araçlar -> Yakınlaştır komutu kullanılabilir. ­Gimp 11.png
"Yakınlaştır (Z) " resmin istenilen bölümüne yakınlaşmayı[Sol Tıklama] veya uzaklaşmayı Ctrl+Sol Tıklama
sağlar. Ya da bu aracı kullanmadan CTRL tuşuna basılı tutup fare üzerindeki tekerleği ileri-geri çevirip aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer kısayollar; 1,2,3,4,5,+,-

Ölçüm aracı

Bu araca erişmek için için ayrıca Araçlar -> Ölçüm komutu kullanılabilir. ­Gimp 12.png
"Ölçüm (Shift+M)" Uzunluk ve açı ölçüm aracıdır. Seçilen noktaya Ctrl ile basılırsa yatay, Ctrl+Alt ile dikey klavuz çizgisi oluşturur Ctrl+Altölçüm aracını taşır.

Taşıma aracı

­Gimp 13.png
"Taşı (M)" resmi taşır. Seçili katmanı ya da seçilen resmi taşımasını istiyorsanız Araç Seçenekleri kutusundaki ayarlara isteğinize göre değiştirin.

Dönüşüm araçları

Bunlara erişmek için ayrıca Araçlar -> Dönüşüm Araçları komutu kullanılabilir. Yedi tane dönüşüm aracı vardır: Hizalama, Kırpma, Döndürme, Ölçeklendirme, Eğme, Perspektif, Çevirme. Dönüşüm araçlarıyla ya ilgili resmi ya da resmin, seçimin, katmanın veya yolun bir elemanını düzenlemek için sekiz eleman bulunur.

Dönüşüm araç seçenekleri

Dönüşüm araçları-Eğme seçenekleri.png
Bazı özellikle birkaç dönüşüm aracı için aynıdır.

Dönüştür

Hangi resim elemanının dönüştürme aracı olarak çalışacağını seçmenizi sağlayan üç tane düğme vardır.

  • Birincisi katman düğmesidir. Bu Döndürme etkisi katmanı.png düğmesini aktifleştirdiğinde, araç etkin katman olarak çalışır. Eğer bu katmanda seçim yoksa, tüm katman dönüştürülür.
  • İkincisi seçim düğmesidir. Bu Döndürme etkisi seçimi.png düğmesini aktifleştirdiğinizde, (eğer seçim yoksa, tüm katmanın dış çizgisi) sadece seçimin etrafında çalışır.
  • Üçüncüsü yol düğmesidir. Bu Döndürme etkisi yolu.png düğmesini aktifleştirdiğinizde, araç sadece yolda çalışır.

Yön

Yön, katmanın hangi yola veya yöne dönüştürüleceğini ayarlar: "Normal (İleriye)" kipi, resim veya katmanı beklenen olarak dönüştürür. Sadece gerçekleştirmek istediğiniz dönüşümü kullanın. Eğer bir ızgara kullanırsanız, resim veya katman, ızgaranın içine yerleştirdiğiniz şekil veya pozisyona dönüştürülür. "Düzeltici (Geriye)", yönü tersine çevirir. Bazı geometriksel hataları bulunan dijital resimleri onarmak için öncelikle Döndürme aracını kullanın.

Aradeğerleme

Bu aşağı açılır liste, yöntemi ve dönüştürme kalitesini seçmenizi sağlar:

Hiçbiri

Herbir renk pikseli, özgün resimdeki en ya kın komşu rengine kopyalanır. Bu yöntem bazen "En yakın komşu" olarak adlandırılır.

Doğrusal

Herbir renk pikseli, özgün resimdeki en ya kın dört pikselin ortalaması olarak hesaplanır. Çoğu resimler için bu seçim tatminkârdır ve hız ile kalite arasında iyi bir uzlaştırma sağlar. Bu yöntem bazen "çift doğrusal" olarak adlandırılır.

Kübik

Herbir renk pikseli, özgün resimdeki en ya kın dsekiz pikselin ortalaması olarak hesaplanır. Çoğunlukla bu en iyi sonuç verir. Fakat doğal olarak uzun zaman alır. Bu yöntem bazen "çift kübik" olarak adlandırılır.

Sinc (Lanczos3)

Lanczos3 yöntemi, Sinüs fonksiyonunu için kullanılır ve yüksek kaliteli aradeğerleme gerçekleştirir.

Kırpma

Dönüştürmeden sonra resim büyüyebilir. Bu seçenek resmi özgün boyutuna dönüştürür. Kırpmak için birkaç yol vardır:

Ayarla

Gimp araç kutusu örnek1.png
Ayarlı ile: döndürülen tüm katmanı kapsaması için katman genişletildi. Yeni katman kenarı görülüyor. Görüntü -> Tuvali Katmanlara Uydur komutu kullanılarak tüm katman görünür olur.

Kırp

Ayarlı klip.png
Kırpma ile: resmin dışına taşan tüm sınırlar silinir.

Sonuca kırp

Gimp araç kutusu örnek2.png
Eğer bu tercih seçilirse resim kırpılır. Böylece köşelerdeki şeffaf alan dönüştürme işlemi tarafından oluşturulur. Sonuçtaki resme dahil edilmez.

En boy ile kırp

Bu seçenek, daha önce açıklanana benzer. Fakat en boy oranının seçildiğinden emin olun.

Önizleme

Dört tane önizleme seçeneği vardır:

Çerçeve

Resmin sınırını işaretlemek için, herbir köşesinde kulp olan bir çerçeve yerleştirir. Bu çerçeveyi taşıma sadece Önizlemeye etki eder. Fakat dönüştürme sonucu, ya içerikle ya da seçili sınırlarla ilgilidir.

Izgara

Resme dört kulpa sahip bir ızgara koyar. Bu ızgarayı taşıma sadece Önizlemeye etki eder. Fakat dönüştürme sonucu, ya içerikle ya da seçili sınırlarla ilgilidir.

Görüntü

Buradaki önizleme, resim ile birleştirilen görüntünün bir kopyasıdır. Hareketler bu kopyaya ve resim görüntülerinin altındakilere etki eder.

Görüntü+Izgara

Her ikisi aynı anda döner.

Izgara aktifleştirildiğinde, iki seçeneğe sahip açılır liste görülür: "Izgara çizgilerinin sayısı" görülen ızgara çizgilerinin toplam sayısını kontrol etmeyi sağlar. Izgara sayısını ayarlamak için kaydırıcıyı kullanın. "Izgara çizgisi boşluğu", ızgara çizgileri arasındaki mesafeyi kontrol etmeyi sağlar. Mesafeyi ayarlamak için kaydırıcıyı kullanın.

Işık geçirgenliği

Bu kaydırıcı, önizleme ışık geçirgenliğini ayarlamanızı sağlar.

Not: Döndürme bir yol olduğunda, Önizleme seçenekleri geçersizdir. Sadece Çerçeve seçeneği etkindir.

Hizalama

­Gimp 14.png
"Hizalama Aracı (Q)" görüntü katmanlarını çeşitli görüntü objeleriyle hizalamak için kullanılır. Bu araç seçildiğinde, fare imleci küçük bir ele dönüşür. Görüntüdeki katmanın bir elemanına tıklanarak, taşınacak katman seçilir. (Shift+ tıklama ile hizalanacak birkaç katman seçebilirsiniz.) Bu odaklı katmanın köşelerinde küçük kareler vardır. Diyalogdaki çeşitli düğmeler, katmanın nasıl taşınacağını seçmenizi sağlar. Seçili katmandaki diğer katman, seçim, yol gibi görüntü objelerini seçme, onları hizalar. Obje hedef olarak adlandırılır.

Hizalama aracı seçenekleri

Hizalama aracı seçenekleri.png
Normalde araç seçenekleri bir aracı etkinleştirmek için, Araç kutusu altına eklenen bir pencerede gösterilir. Eğer orada bulunmuyorlarsa onlara Pencereler -> Rıhtımlanabilir Kutular -> Araç Seçenekleri yoluyla ulaşabilirsiniz. Bu işlem, belirtilen araç ile ilgili seçenek penceresini açar.

Hizala

Göreli

Bu, seçili katmanın görüntü objesinin hizalanacağı hedeftir.

  • İlk öğe: Shift tuşuna basarak çoklu katmanlar seçildiğinde bu ilk seçilen ögedir. Silgi bandı kullanarak çoklu katman seçtiğinizde "ilk öğe" yoktur.
  • Görüntü: görüntü bir hedef olarak kullanılır.
  • Seçim: etkin seçimi kaplayan en küçük dikdörtgen bölge.
  • Etkin katman:
  • Etkin kanal:
  • Etkin yol:

Gimp hizalama aracı.png
Bu düğmeler, bir katman seçildiğinde etkin olur. Eğer bunlardan birine tıklarsanız, seçili katmana hedefin solundan, merkezinden, sağından, üstünden, ortasından, altından hizalanırsınız.

Dağıt

Gimp hizalama aracı.png
Bu seçenekler "Göreli" seçeneklerinden farklıdır. Göreli durum, hizalama gerçekleştirildikten sonra hedefteki seçili katman(lar)ı ayıran mesafedir. Pozitif veya negatif değer olabilir ve piksel ile ifade edilir. Bu göreli konumu, hedefin sol kenarlarına, yatay merkezlerine, sol kenarlarına, üst kenarlarına, dikey merkezlerine, altlarına ekleyerek dağıtır

Göreli konum

Bu giriş, belirtilen hizalı etkiye verilebilecek mesafeyi denetler. Öntanımlı değer 0'dır. Pozitif veya negatif de olabilir.

Hizalama komutuna örnek

Bu görüntü


Bu görüntü, farklı boyutlara sahip üç katmana ve bir seçime sahiptir. Sarı katman etkindir.

Kırmızı katman seçildi


Kırmızıya tıklama, herbir köşesinde küçük kareler olacak şekilde onun seçilmesini sağlar.

Kırmızı katman hizalandı


Hedef olarak "Seçim", işaretledik ve "Göreli"deki Sağa doğru.png düğmesine tıkladık. Kırmızı katman, seçimin sağ köşesi ile hizalandı.

Göreli konum ile dağıt


Göreli konumu -5 olarak ayarladık, hedef olarak "Etkin Katman"ı seçtik ve Dağıt'taki Sağa doğru.png düğmesine tıkladık. Katman, etkin sarı katmanın sağ kenarından 5 piksel geriye hizalandı.

Soldan itibaren kırmızı katman üzerine tıkladık. İmleci sağ alt köşeye doğru götürerek kırmızı ve sarı katman ile çevrilen bir bölgeye sürükledik
Hizala-örn5.png


Kırpma

­Dosya:Gimp 15.png
"Kırp (Shift+C)" katmanınızdaki fazlalıkları kesmenize, fazlalıkları temizlemenize ve yeniden boyutlandırmanıza yarar. Seçimi onaylamak için Enter'e basın.

Döndürme

­Dosya:Gimp 16.png
"Döndür (Shift+R),Ölçeklendir (Shift+T),Eğme (Shift+S),Perspektif (Shift+P),Çevir (Shift+F)" İsimleri açıklayıcı sanırım.

Metin aracı

Bunlara erişmek için ayrıca Araçlar -> Metin komutu kullanılabilir. ­Gimp 17.png
"Metin (T)" resim üzerinde yazı (text) yazmamızı sağlar, Gimp'in yazı editörüdür. Yazı tipi,boyut,hizalama ve daha fazla seçenek için Araç Seçenekleri kutusuna bakınız.

Boyama araçları

Gimp boyama araçları.png
Bunlara erişmek için ayrıca Araçlar -> Boyama Araçları komutu kullanılabilir. Boyama araçları şunlardır: Kovadan dolum, Harmanlama, Kalem, Boya fırçası, Silgi, Hava fırçası, Mürekkep, Kopyalama, İyileştirme, Perspektif kopyalama, Bulanıklaştırma / Keskinleştirme, Lekeleme, Temizleme / Yakma.

Kovadan dolum

­Dosya:Gimp 18.png
"Kovadan Dolum (Shift+B)" Bölgeye, kova ile boya dolumu yapar. Ctrl'ye basılı tutulursa artalandan[2] dolum yapar.

Harmanlama

­Dosya:Gimp 19.png
"Harmanlama (L)" aracı, iki yada daha çok rengin birbiri arasında yumuşak geçiş yaparak seçili alanın boyanmasını sağlar.

Kalem ve Boya fırçası

­Dosya:Gimp 20.png
"Kalem (N), Boya Fırçası(P)" Kalem Aracı sert kenarlı çizgiler çekmeye yarar. Adından da anlaşılacağı üzere Kalem olarak kullanılır. Boya Fırçası Aracı ise Fırça etkisi sağlar ve boyama yapmamıza yarar. Shift'e basılı tutarsanız düz çizgiler çizmeye yarar, Ctrl'ye basılı tutarsanız "Renk Alıcı (O)" gibi seçilen rengi alır.

Silgi

"Silgi (Shift+E)" aracı, resim üzerinde beğenmediğiniz yerleri siler ancak silerken alttaki Katmandaki rengin vaya imajın görünmesini sağlar.

Hava fırçası

­Dosya:Gimp 21.jpg
"Hava Fırçası (A)" Sprey görevi yapar. Shift'e basılı tutarsanız düz çizgi şeklinde fırça darbeleri vurur, Ctrl'ye basılı tutarsanız "Renk Alıcı (O)" gibi seçilen rengi alır.

Mürekkep

­Dosya:Gimp 22.png
"Mürekkep (K)" Mürekkep kalemi. ­

Kopyalama

Dosya:Gimp 23.png
"Kopyalama (C)" Aracı ile resmin bir yerine Ctrl tuşu ile tıkladığımızda buranın resim ve doku örneğini alır ve bu örneği Farenin Sol tuşu ile istediğimiz yere tıklayarak yapıştırmamızı sağlar.

İyileştirme

­Dosya:Gimp 24.png
"İyileştirme (H)" Görüntü düzensizliklerini iyleştirir. Ctrl ile tıklanan bölgenin kopyasını alır.

Perspektif kopyalama

­Dosya:Gimp 25.png

  • "Perspektif Kopyalama (?)" Bir görüntü kaynağından kopya yapıştırır.

Bulanıklaştırma / Keskinleştirme

­Dosya:Gimp 26.png
"Bulanıklaştır/Keskinleştir (Shift+U)" İmaja kenarlardan dışa doğru belirsizlik hissi verir. Ctrl'ye basılı tutulduğunda keskinleştirir.

Lekeleme

­Dosya:Gimp 27.png
"Lekeleme (S)" imajın rengini dağıtmak, renkleri birbirine karıştırma, leke hissi verir.

Temizleme / Yakma

­Dosya:Gimp 28.png
"Temizle/Yak (Shift+D)" Fırça kullanarak renk açmaya veya koyulaştırmaya/yakmaya(Ctrl basılı) yarar. ­Dosya:Gimp 29.png

1-Önalan rengi, 2-Artalan rengi

Ayrıca bakınız

Kaynak

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,20239.0.html