GNU Genel Kamu Lisansı: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
(Sayfayı boşalttı)
1. satır: 1. satır:
'''GNU Genel Kamu Lisansı''' ('''GNU GPL''' ya da '''GPL''') birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır ve özgün hali Richard Stallman tarafından [[GNU]] projesi için yazılmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise [[Richard Stallman]]'ın yöneticisi olduğu [http://www.fsf.org Özgür Yazılım Vakfı] (FSF), ''Eben Moglen'' ve [http://www.softwarefreedom.org/ Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi] tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım camiasının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son halini aldı.


Bu lisansın güncel sürümü (GPLv3), [http://www.fsf.org Özgür Yazılım Vakfı] (FSF) tarafından 29 Haziran 2007'de yayınlandı. ''GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı'' yani LGPL ise GPL'in bazı yazılım kütüphaneleri için yazılmış sürümüdür.
Copyleft esaslı lisansların en güçlü ve en yaygın örneği olan GNU GPL, günümüzde milyonlarca yazılım bileşeni tarafından kullanılmaktadır.
== GPL'in genel nitelikleri ==
=== Dört temel özgürlük ===
Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından kaleme alınan GNU Genel Kamu Lisansı, dört temel özgürlüğü güvence altına almayı amaçlar. Bu dört temel özgürlük sırasıyla şunlardır:
:* '''Özgürlük 0''': Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
:* '''Özgürlük 1''': Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
:* '''Özgürlük 2''': Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
:* '''Özgürlük 3''': Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü.
==Kaynak==
[http://tr.wikipedia.org/ Wikipedia]
[[kategori:Temel Açık Kaynak Bilgileri]]

08.31, 21 Haziran 2011 tarihindeki hâli