GNU

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
22.33, 4 Ağustos 2010 tarihinde Irmak (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 8068 numaralı sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

GNU İşletim sistemi planı 1983'ün Eylül ayında Richard Stallman tarafından duyurulmuş ve 1984'ün Ocak ayında işleyişe başlamıştır. 2006 itibarıyla GNU hâlâ etkin olarak gelişmektedir. GNU'nun geliştirilmesi GNU Tasarısı tarafından gerçekleştirilmektedir ve bu tasarı altında bir çok GNU belgeleri ve programları bulunur.

Günümüz itibariyle hâlâ tamamlanmış bir GNU sistemi sunulmamıştır. Resmi çekirdeği GNU Hurd'dür, ancak Hurd henüz bitmemiştir zira geliştirilmesi aşamasında bazı lisans sorunları yaşanmıştır. Linux'un da devreye girmesiyle bir çok GNU kullanıcısı Linux çekirdeğine Kernel geçiş yapmış böylece Linux Hurd'ün yerini doldurmuştur. GNU resmî olarak başka yazılımları da desteklemektedir (Xorg ve TeX gibi).

Sistemin başlıca içeriği GNU Compiler Collection (GCC), GNU Binary Utilities (binutils), Bash kabuğu, GNU C kütüphanesi (glibc) ve coreutils'den oluşur. Görsellik açısından X.org'u[1], yazım açısından da TeX programlarını resmi olarak kullanır. Tüm GNU programları hâlen GNU Hurd çekirdeğiyle uyumlu değildir.

Linux çekirdeğini kullanan kullanıcılar; sistemlerine Linux demektedir ancak GNU project GNU/Linux denmesini önerir. Bu konudaki tartışma uzun süredir devam etmektedir.

Bir çok GNU programları diğer işletim sistemlerinde de kullanılmıştır (BSD, Solaris, Windows ve Mac OS gibi).

GNU Genel kamu lisansı (GPL), GNU Lesser General Public License (LPGL) ve GNU Free Documentation License (GFDL) GNU tarafından yazılmıştır ancak bambaşka bir çok diğer konuda da kullanılmaktadır.