Eclipse

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Eclipse
Eclipse - Ubuntu üzerinde Eclipse
Ubuntu üzerinde Eclipse
Geliştiren(ler): Eclipse Vakfı
İşletim sistemi: Linux, Windows, Mac OS X
Türü: Tümleşik geliştirme ortamı
Lisansı: Eclipse Kamu Lisansı (EPL)
Resmi sitesi: www.eclipse.org
Eclipse-logo.png

Eclipse, açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.

2001 yılında IBM tarafından başlatılan proje Java'nın ana grafik sistemi olan Swing yerine bulunduğu platformda bulunan özellikleri doğrudan kullanan SWT'yi kullanarak Java dünyasında tartışmalara yol açmıştır. Hızlı arayüzü, şık görünümü ve çok kuvvetli özellikleriyle kısa zamanda Java geliştiricileri arasında en popüler geliştirme ortamı olmuştur. 2005 yılında Eclipse projesinin yönetimi Eclipse Vakfına bırakılmıştır.

Vikipedi logo.png Bu yazılım hakkında ek bilgiler için Vikipedi'deki Eclipse maddesine bakabilirsiniz...

Kurulum

Eclipse'i Ubuntu uygulama mağazasında aratarak ya da uçbirimde alttaki komutu kullanarak yükleyebilirsiniz.

sudo apt-get install eclipse

İlk kullanım

Kullanışlı ve kaliteli bir IDE olan Eclipse genelde java için kullanılıyor olarak bilinsede birçok dil gibi C/C++ dili içinde yeterli özelliklere sahiptir.

Eclipce kullanımına geçmeden önce derleyici ve IDE kavramlarından biraz bahsedip farkına değinelim.

IDE: Tümleşik geliştirme ortamı, bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini sağlayan geliştirme sürecinin organizasyonu ve değişiklerini takip etmeyi kolaylaştıran araçların tamamını içinde barındıran bir yazılım türüdür.

Derleyici: Programcılıkta bir program dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka bir dile (genelde makine diline) çeviren yazılım. Tabi yalnızca derlemeli dillerde.

Yani bir IDE yukarıda belirtilen özellikleri gereği derleyiciyide kapsayan, asıl amacı programcıya kolaylıklar sağlamak olan bir araç olarak tasarlanır.

Eclipse kurulumunu en rahat yukarıdaki başlıktaki gibi depolardan yapabilirsiniz. Bunun dışında Eclipse İndirme Sayfasından indirme ve kurma işlemini yapabilirsiniz.

Bu kurulum seçeneklerinden herhangi birini başarıyla atlattıktan sonra Eclipse'yi çalıştıralım. Sizi Eclipsenin açılış ekranı(splash screen) karşılayacak ardından böyle bir ekran belirecektir:

EclipseAçılış.png

Burada sorulan soru programı kullanırken porje dosyalarının hangi dizinde olusturulacağıdır. Yetkilerine sahip olduğunuz istediğiniz dizini verip onalayabilirsiniz. Eğer 'Use this as the default and do not ask again' seçeneğine tıklayıp onaylarsanız bir sonraki emre kadar varsayılan dizin olarak kalacaktır. Bu aşamayı geçtikten sonra Eclipse'nin açılış sayfasını görmüş olmalısınız:

EclipseBas.png

Buradan sağ üstteki "Workbench" seçeneğine tıklayarak uygulama geliştireceğimiz sayfaya geçmiş oluyoruz. Programlarımızı burada geliştireceğiz. Biz bu maddede Eclipse altında Python kullanmayı anlatacağız. C/C++ dili için ayrıntılı bilgiye Sudo'nun 26. sayısından ulaşabilirsiniz.


Eclipse üzerinde python kodları yazmak ve çalıştırmak için PyDev eklentisini kurmamız gereklidir. Şimdi PyDev eklentisini nasıl kurabileceğimize bakalım. Eclipse'yi başka bir programlama dilinde kullanacak olanlar bu eklentiyi kurmak zorunda değiller ancak eklenti kurulumunu anlamak için bir kere okumaları tavsiye edilir.

Eclipse ve PyDev eklentisi

PyDev Eclipse altında Python kodlarını kullanmak için oluşturulmuş bir eklentidir. Bu kurulum sayesinde çok güçlü IDE olan Eclipse ile Python dili kullanılabilir.

PyDev eklentisini kurmak için öncelikle açık olan Eclipse sayfasından "Help>>Install New Software" yolunu izleyin ve karşınıza çıkan pencerenin aşağıdaki gibi olduğundan emin olun:

EclipsePyDevKur1.png

Bu kısımda üstteki "WorkWith" kutucuğuna http://pydev.org/updates sitesini ekleyin ve "Add" düğmesine tıklayıp istediğiniz bir isim girip eklentilerin yüklenmesini bekleyin. Aşağıdaki kutuda "PyDev" ve "PyDev Mylyn integration" seçeneklerinin ikisinide onaylayıp "Next" kutucuğuna basın. Bir sonraki yükleme detayları sayfasında tekrar "Nex" düğmesine basın. Ardından lisans sözleşmesini kabul ettiğinizi bildirip kurulum ekranını 'Finish' düğmesi ile bitirin. Ardından yeni bir yükleme ekranı belirecek ve size bu eklentiyi yüklüyor olduğunu söyleyecektir. Olası bir soruda olumlu cevap verin.

Yükleme bittikten sonra Eclipse size programı yeniden başlatmanız gereketiğini bildiren bir hata mesajı gösterecektir. Bu mesaja 'Yes' cevabını vererek Eclipse uygulamasını yeniden başlatın.

Proje oluşturma

Kullanılabilir hal-i hazırda bulunan Eclipse uygulamasını açıyoruz. Üst menüden "File>>New>>Project" yolunu izleyip proje oluşturma sayfasını açıyoruz. Bu sayfaya üst menünün altındaki butondan ya da "CTRL+Shift+N" kısayolu ilede ulaşabilirsiniz. Karşılaşacağınız sayfa aşağıdaki gibidir:

EclipseYeniProje.png

Bu ekranda oluşturabileceğiniz proje tipleri gösterilmiştir. Biz burada Python dilini anlattığımız için PyDev elemanını seçeceğiz. Başka dilde geliştirme yapacak olan kişi kendi dilini seçmelidir.

PyDev elemanına çift tıkladığınızda bu elemanında alt elemanlara ayrıldığını göreceksiniz. Bu aşamada proje amacınıza göre seçim yapmalısınız. Biz burada genel amaçla kullanacağımız "PyDev Project" elemanını seçip "Next" düğmesine tıklayalım. Bu kısımda Eclipse bizden proje detaylarını alacaktır. Bu bilgileri yanlış girdiğinizde Eclipse'yi doğru kullanamayacağınızdan seçenekleri teker teker inceleyelim:

EclipseProjeOlustur2.png

Project Name: Projenize vereceğiniz isimdir.

Project Contents: Projenizin nerede oluşturulacağıdır. Eğer "Use Default" seçeneği işaretliyse başlangıçta belirlediğimiz "WorkSpace" alanını kullanırsınız.

Project Type: Python proje tipidir. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız karışmamanız tavsiye edilir.

Grammar Version: Hangi Python sürümünü kullanarak programlama yapacağınızı sorar. Biz bu anlatımda 3.0 seçeneğini seçtik. Python 3.0 ve üzeri sürümler için 3.0 seçeneğini seçeilirsiniz.

Interpreter: Hangi yorumlayıcıyı kullanacağınızı sorar. Eğer bu kısımda seçenek yoksa hemen altındaki "Please configure an interpreter before procceding" seçeneğine tıklayıp açılan pencerede "Auto-Config" düğmesine tıklayın. Ardından seçim yapabilirsiniz.

Geri kalan kısımlar bu seviye için çok gerekli değildir hiç karışmadan "Finish" düğmesine tıklayabilirsiniz. Bu şekilde ilk projenizi oluşturmuş oldunuz. Şimdi bu projemize birtakım belgeler ekleyelim.

Belge/Dosya oluşturma

Eclipse'yi açtıktan sonra "File>>New>>File" yolunu izleyin karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacak:

EclipseDosyaOlustur.png

Bu pencerede "File Name" kısmına dosya adını girip "Finish" düğmesine basacaksınız. Ardından yazı yazabileceğimiz bir ekran karşımızda. Burayada şimdilik basit bir Python kodu yazıp çalıştıralım. Her linux bilgisayarında çalışabilecek bir kod parçası yazıp deneyelim. Örneğin ekrana "Merhaba, Bu Program Eclipse ile Yapılmıştır" yazısını yazdıralım. Bunun için gereken kod:

   print("Merhaba, Bu Program Eclipse ile Yapılmıştır")

Bu satırı yazdıktan sonra F11 tuşuna basarak programı çalıştırabilirsiniz. Eğer ekrana farklı bilgi pencereleri gelirse bir seferlik olumlu cevap vermelisiniz. İşlemleri doğru yaptığınız takdirde bu sorular bir daha sorulmayacaktır.

Kaynakça

Sudo e-dergi 26. sayı