Code::Blocks

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
01.29, 19 Şubat 2012 tarihinde Microanaliz (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12736 numaralı sürüm (→‎Tanıtımı)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Code::Blocks

GİRİŞ

Bir çok platformda çalışabilen bir IDE.(windows,linux,unıx,mac os x)C/C++ dillerinde yazılım geliştirmek isteyenler için biçilmiş kaptan diyebilirim.İçerisinde gcc paketini barındırır.Derleme-editör-hata ayıklama-yorumlayıcı gibi bir kaç güzel fonksiyonları vardır.Bu paltformun linux da kullandığı derleyicisi GCC derleyicisidir.Bu derleyici çok çeşitli dilleri desteklemekdedir.GNU GCC,MS Visual C++,Dijital Mars,Borland C++ 5,5,OpenWatcom,LLC,Intel C++,SDDC,Tiny C,GDC D GNU ARM,GNU ARV gibi bir çok derleyiciyi destekler.

KURULUM

http://www.codeblocks.org/downloads/binaries
Bu adresden işletim sisteminize uygun olanını indirip kuruyorsunuz.Ve kullanmaya başlıyorsunuz.

KULLANIMI

IDE den bir görüntü.

Örnek.png

Basit bir kod derleme C dilinde vericem.

  • İlk önce Sırası ile ( Code::Blocks açın - File - New -Empty File ) tıklayın.
  • Gelen boş sayfaya şu kodları yazın:

#include<stdio.h>
int main()
{
printf("Selam bilgisayar dünyası.\n");
return 0;
}

  • Daha sonra file - save tıklayın açılan yere dosya ismi verin. isim.c öreneğin:selam.c şeklinde isim verin(tabi istediğiniz ismi verebilirsiniz C için sonu selam.c C++ için selam.cpp olmak zorunda) enter tuşuna basın.
  • En son Üçüncü satırda dişli şeklindeki butona basın daha sonra yeşil renkli(ok şeklinde) olana basın konsolda program çıktısı aynen şöyle olacak Selam bilgisayar dünyası..
  • Tabi burada anlattığım dağın sadece görünen ucu code::blocksun daha bir çok teknik ve yararlı özellikleri vardır.

Başlık Çubuğu


Dosya:Bas.png
Sırası ile Türkçe'si:

File=Dosya
Edit=Düzenleme
View=Görünüm
Search=Arama
Project-Proje
Build=İnşa Etmek
Debug=Hata ayıklama
Tools=Araçlar
Plugins=Eklentiler
Settings=Ayarlar
Help=Yardım

  • Şimdi FİLE ile başlayalım

Filee.png
New-(Yeni)-Empty file(Boş bir dosya) tıklanırsa kısa küçük programları yazıp deneyebilirsiniz.


Tanıtımı

Son dakikaya yetişmiş bir yazıdan ne beklenirse, sanırım bu yazıdan o çıkacak.Adet olduğu üzere tekrar tekrar uzun adını yazmak yerine,yazının devamında“CodeBlocks IDE” (CodeBlocks Entegre Geliştirme Ortamı) yerine C:B kısaltmasını kullanacağım. Çok değil, birkaç yıldır yüksek lisans tezim için gerekli C kodlarını C:B kullanarak yazıyordum.Deneyimlerimi paylaşmak PARDUS E­Dergi 'ye nasipmiş.Bu yazıda C:B'un nasıl oluşturulduğundanziyade, nasıl verimli bir şekilde kullana bileceğimize dair ufak ipuçlarından bahse­ deceğim.Her ne kadar şu an itibarıyla Pardus 2011 depolarında mevcut değilse de; (yakın zamanda depolarda yerini alacağını ümitediyorum) C:B'u sevimli Pardus'umuza kurduktan sonra çalıştırdığımızda, sistemde kurulu olan derleyicileri görebileceğimiz bir“Otomatik Derleyici Algılama” penceresi ile bizi karşılıyor. Ilkekran.png
Bu pencerede, her GNU/Linux dağıtımında kurulu geldiği üzere, “GNU GCC derleyicisi”'nin algılanmış olduğunu görebilirsiniz. C:B kurulumundan önce herhangi bir başka derleyici sisteminizde kurulu ise, bu pencerede “algılanmış” olarak görünecektir.Neyse ki, bu pencere varsayılan derleyicimiziseçebileceğimiz tek pencere değil. Daha sonra da varsayılan derleyicimizi seçebilir,değiştirebilir ya da herhangi bir özel proje için başka bir derleyici tercih edebiliriz.
İkinciresim.png
Varsayılan derleyicimizi seçtikten sonra C:Baçılıyor ve iki ek pencere ile bizi karşılıyor.“Gününİpucu”penceresinden çokça bahsetmeye gerek yok. Ama ben her ne kadar kullanmasam da, 10.05 sürümü ile birlikte gelen “Scripting Console” penceresine çok kısa değinmekte fayda var. İlk gördüğümde sanki basit C/C++ kodlarını deneyebileceğim hissini veren, fakat alakası olmayan yardımcı bir araç. “ScriptingConsole”çalışma zamanında C:B'nin işlevselliğini değiştirmeye yarıyor. Örneğin,C:B'un açılışında ya da bir proje yüklenirken, çalışmasını istediğiniz betikleri burada deneyip, gerekli yerlere entegre edebilir,C:B'un çalışma biçimini özelleştirebilirsiniz.
üçüncüresim.png

İletişim

MicroAnaliz