Code::Blocks

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
01.14, 19 Şubat 2012 tarihinde Microanaliz (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12727 numaralı sürüm (→‎KULLANIMI)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Code::Blocks

GİRİŞ

Bir çok platformda çalışabilen bir IDE.(windows,linux,unıx,mac os x)C/C++ dillerinde yazılım geliştirmek isteyenler için biçilmiş kaptan diyebilirim.İçerisinde gcc paketini barındırır.Derleme-editör-hata ayıklama-yorumlayıcı gibi bir kaç güzel fonksiyonları vardır.Bu paltformun linux da kullandığı derleyicisi GCC derleyicisidir.Bu derleyici çok çeşitli dilleri desteklemekdedir.GNU GCC,MS Visual C++,Dijital Mars,Borland C++ 5,5,OpenWatcom,LLC,Intel C++,SDDC,Tiny C,GDC D GNU ARM,GNU ARV gibi bir çok derleyiciyi destekler.


KURULUM

http://www.codeblocks.org/downloads/binaries
Bu adresden işletim sisteminize uygun olanını indirip kuruyorsunuz.Ve kullanmaya başlıyorsunuz.


KULLANIMI

IDE den bir görüntü.

Örnek.png

Basit bir kod derleme C dilinde vericem.

  • İlk önce Sırası ile ( Code::Blocks açın - File - New -Empty File ) tıklayın.
  • Gelen boş sayfaya şu kodları yazın:

#include<stdio.h>
int main()
{
printf("Selam bilgisayar dünyası.\n");
return 0;
}

  • Daha sonra file - save tıklayın açılan yere dosya ismi verin. isim.c öreneğin:selam.c şeklinde isim verin(tabi istediğiniz ismi verebilirsiniz C için sonu selam.c C++ için selam.cpp olmak zorunda) enter tuşuna basın.
  • En son Üçüncü satırda dişli şeklindeki butona basın daha sonra yeşil renkli(ok şeklinde) olana basın konsolda program çıktısı aynen şöyle olacak Selam bilgisayar dünyası..
  • Tabi burada anlattığım dağın sadece görünen ucu code::blocksun daha bir çok teknik ve yararlı özellikleri vardır.

Başlık Çubuğu


Dosya:Bas.png
Sırası ile Türkçe'si:

File=Dosya
Edit=Düzenleme
View=Görünüm
Search=Arama
Project-Proje
Build=İnşa Etmek
Debug=Hata ayıklama
Tools=Araçlar
Plugins=Eklentiler
Settings=Ayarlar
Help=Yardım

  • Şimdi FİLE ile başlayalım

Filee.png
New-(Yeni)-Empty file(Boş bir dosya) tıklanırsa kısa küçük programları yazıp deneyebilirsiniz.


Tanıtımı

Son dakikaya yetişmiş bir yazıdan ne beklenirse, sanırım bu yazıdan o çıkacak.Adet olduğu üzere tekrar tekrar uzun adını yazmak yerine,yazının devamında“CodeBlocks IDE” (CodeBlocks Entegre Geliştirme Ortamı) yerine C:B kısaltmasını kullanacağım. Çok değil, birkaç yıldır yüksek lisans tezim için gerekli C kodlarını C:B kullanarak yazıyordum.Deneyimlerimi paylaşmak PARDUS E­Dergi 'ye nasipmiş.Bu yazıda C:B'un nasıl oluşturulduğundanziyade, nasıl verimli bir şekilde kullana bileceğimize dair ufak ipuçlarından bahse­ deceğim.Her ne kadar şu an itibarıyla Pardus 2011 depolarında mevcut değilse de; (yakın zamanda depolarda yerini alacağını ümitediyorum) C:B'u sevimli Pardus'umuza kurduktan sonra çalıştırdığımızda, sistemde kurulu olan derleyicileri görebileceğimiz bir“Otomatik Derleyici Algılama” penceresi ile bizi karşılıyor. Dosya:İlkekran.png

İletişim

MicroAnaliz