Code::Blocks: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
81. satır: 81. satır:
tıklayarak proje oluşturma adımlarını tamamlıyoruz ve C:B bizi hazır bir “Hello World” uygulaması ile karşılıyor.<br>
tıklayarak proje oluşturma adımlarını tamamlıyoruz ve C:B bizi hazır bir “Hello World” uygulaması ile karşılıyor.<br>
[[Dosya:Beşinciresim.png]]<br>
[[Dosya:Beşinciresim.png]]<br>
Bu arada yeri gelmişken ekleyelim; C:Boldukça özelleştirilebilir bir yapıya sahip. İlk defa bir proje oluşturduğunuzda,“Management” (Yönetim) panelini sol tarafta
ve diğer paneli ise pencerenin alt tarafında görüyoruz. Ek olarak, kod düzenleme sekmesi beyaz arka plana sahip. Ben“Yönetim” panelini sağ tarafta ve kod düzenleme sekmesinin arka plan renginisiyah olarak kullanmayı tercih ediyorum. Kod editörü ile ilgili ayarları menü üzerinde“Settings­>Editor...”ögesine tıklayarak ulaşabileceğiniz “Configure Editor” (Yapıla­ndırma Düzenleyici) üzerinden yapabilirsiniz.Örneğin, arka plan rengini ya da kod renklendirme ayarlarını “Syntax Highlighting”bölümünden değiştirebilirsiniz


=İletişim=
=İletişim=
[[MicroAnaliz]]
[[MicroAnaliz]]

02.13, 19 Şubat 2012 tarihindeki hâli

Code::Blocks

GİRİŞ

Bir çok platformda çalışabilen bir IDE.(windows,linux,unıx,mac os x)C/C++ dillerinde yazılım geliştirmek isteyenler için biçilmiş kaptan diyebilirim.İçerisinde gcc paketini barındırır.Derleme-editör-hata ayıklama-yorumlayıcı gibi bir kaç güzel fonksiyonları vardır.Bu paltformun linux da kullandığı derleyicisi GCC derleyicisidir.Bu derleyici çok çeşitli dilleri desteklemekdedir.GNU GCC,MS Visual C++,Dijital Mars,Borland C++ 5,5,OpenWatcom,LLC,Intel C++,SDDC,Tiny C,GDC D GNU ARM,GNU ARV gibi bir çok derleyiciyi destekler.

KURULUM

http://www.codeblocks.org/downloads/binaries
Bu adresden işletim sisteminize uygun olanını indirip kuruyorsunuz.Ve kullanmaya başlıyorsunuz.

KULLANIMI

IDE den bir görüntü.

Örnek.png

Basit bir kod derleme C dilinde vericem.

  • İlk önce Sırası ile ( Code::Blocks açın - File - New -Empty File ) tıklayın.
  • Gelen boş sayfaya şu kodları yazın:

#include<stdio.h>
int main()
{
printf("Selam bilgisayar dünyası.\n");
return 0;
}

  • Daha sonra file - save tıklayın açılan yere dosya ismi verin. isim.c öreneğin:selam.c şeklinde isim verin(tabi istediğiniz ismi verebilirsiniz C için sonu selam.c C++ için selam.cpp olmak zorunda) enter tuşuna basın.
  • En son Üçüncü satırda dişli şeklindeki butona basın daha sonra yeşil renkli(ok şeklinde) olana basın konsolda program çıktısı aynen şöyle olacak Selam bilgisayar dünyası..
  • Tabi burada anlattığım dağın sadece görünen ucu code::blocksun daha bir çok teknik ve yararlı özellikleri vardır.

Başlık Çubuğu


Dosya:Bas.png
Sırası ile Türkçe'si:

File=Dosya
Edit=Düzenleme
View=Görünüm
Search=Arama
Project-Proje
Build=İnşa Etmek
Debug=Hata ayıklama
Tools=Araçlar
Plugins=Eklentiler
Settings=Ayarlar
Help=Yardım

  • Şimdi FİLE ile başlayalım

Filee.png
New-(Yeni)-Empty file(Boş bir dosya) tıklanırsa kısa küçük programları yazıp deneyebilirsiniz.


TANITIMI

Son dakikaya yetişmiş bir yazıdan ne beklenirse, sanırım bu yazıdan o çıkacak.Adet olduğu üzere tekrar tekrar uzun adını yazmak yerine,yazının devamında“CodeBlocks IDE” (CodeBlocks Entegre Geliştirme Ortamı) yerine C:B kısaltmasını kullanacağım. Çok değil, birkaç yıldır yüksek lisans tezim için gerekli C kodlarını C:B kullanarak yazıyordum.Deneyimlerimi paylaşmak PARDUS E­Dergi 'ye nasipmiş.Bu yazıda C:B'un nasıl oluşturulduğundanziyade, nasıl verimli bir şekilde kullana bileceğimize dair ufak ipuçlarından bahse­ deceğim.Her ne kadar şu an itibarıyla Pardus 2011 depolarında mevcut değilse de; (yakın zamanda depolarda yerini alacağını ümitediyorum) C:B'u sevimli Pardus'umuza kurduktan sonra çalıştırdığımızda, sistemde kurulu olan derleyicileri görebileceğimiz bir“Otomatik Derleyici Algılama” penceresi ile bizi karşılıyor. Ilkekran.png
Bu pencerede, her GNU/Linux dağıtımında kurulu geldiği üzere, “GNU GCC derleyicisi”'nin algılanmış olduğunu görebilirsiniz. C:B kurulumundan önce herhangi bir başka derleyici sisteminizde kurulu ise, bu pencerede “algılanmış” olarak görünecektir.Neyse ki, bu pencere varsayılan derleyicimiziseçebileceğimiz tek pencere değil. Daha sonra da varsayılan derleyicimizi seçebilir,değiştirebilir ya da herhangi bir özel proje için başka bir derleyici tercih edebiliriz.
İkinciresim.png
Varsayılan derleyicimizi seçtikten sonra C:Baçılıyor ve iki ek pencere ile bizi karşılıyor.“Gününİpucu”penceresinden çokça bahsetmeye gerek yok. Ama ben her ne kadar kullanmasam da, 10.05 sürümü ile birlikte gelen “Scripting Console” penceresine çok kısa değinmekte fayda var. İlk gördüğümde sanki basit C/C++ kodlarını deneyebileceğim hissini veren, fakat alakası olmayan yardımcı bir araç. “ScriptingConsole”çalışma zamanında C:B'nin işlevselliğini değiştirmeye yarıyor. Örneğin,C:B'un açılışında ya da bir proje yüklenirken, çalışmasını istediğiniz betikleri burada deneyip, gerekli yerlere entegre edebilir,C:B'un çalışma biçimini özelleştirebilirsiniz.
Üçüncüresim.png
Ve geldik C:B penceresine. Sekmeli çalışmayı destekleyen C:B penceresinde bir çok IDE (Entegre Geliştirme Ortamı)tarafından standart olarak sunulan orta bölümdeki “Başlangıç” sekmesi dikkatimizi çekiyor. Bu sekme içerisinden C:B ve derleyici sürüm numaranızı görebilir; yeni bir proje oluşturabilir ya da son açtığınız projelerin listesine ulaşabilirsiniz. Bu arada ne yazık ki, açılışta araç çubukları üst üste binmiş olarak karşımıza çıkıyor. Fakat şanslıyız ki, harika sürükle­bırak teknolojisi sayesinde araç çubuklarını yeniden düzen­ lemek çok kolay. :)“Başlangıç” sekmesinde ya da “Dosya ­> Yeni> Proje” ögesine tıkladığımızda karşımıza çıkan “New from template” penceresi kolay bir şekilde yeni bir proje oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu pencerede “Category”seçim kutusundan da görüleceği üzere Konsol, D dili, 2D/3D Grafikler ve hatta C:B Eklenti oluşturma için daha önceden hazırlanmış olan proje şablonlarını kullanarak projeler oluşturabiliriz.Hatta kendi şablonlarımızı bile oluşturmamız mümkün Yeri gelmişken değinmeden geçemeyeceğim:Yıllardır FORTRAN diline olan merakı, güzel bir IDE yoksunluğundan dolayı hep kursağında kalan biri olarak, C:B'un aynı zamanda FORTRAN için geliştirilen bir dalı olduğunu da eklemek istiyorum. Henüz deneme fırsatım olmasa da, aylardır http://darmar.vgtu.lt/ adresini takip ediyorum ve proje hala güncelliğini koruyor. Meraklıları için ufak bir not düşmek istedim.
Dördüncüresim.png
Alışık olduğumuz bir proje oluşturma sihirbazını takip eden Konsol şablonunu seçerek devam ediyorum. Hangi dili tercih edeceğimizi soran ekranda C dilini seçiyorum ve projemize ait bilgileri gireceğimiz pencere bizi karşılıyor. “Project Title” metin kutusunda projenizin adını girdiğinizde,“Project filename”kutusunun otomatik olarak doldurulduğunu fark edebilirsiniz. Bu arada daha önceden projelerinizi saklayacağınız bir proje klasörü oluşturmuş olmakta fayda var.“Folder to create project in” metin kutusuna sadece bu klasörün yolunu girmeniz yeterli.C:B bu klasör içinde projeniz için ayrı bir klasörü kendiliğinden oluşturacaktır.Proje oluşturma sihirbazının bir sonraki adımında, derleyici tercihi yapabileceğimiz bir ekran ile birlikte, Debug ve Release yapılandırması bizi karşılıyor. Bazen bu dizinlerin farklı klasörleri işaret etmesini istediğimizde bu yapılandırma oldukça faydalı olabiliyor. Bunun yanında, ne yaptığınızdan emin değilseniz, bu adımdaki ayarlara hiç dokunmadan devam edebilirsiniz. Projemizi geliştirirken genelde Debug yapılandırmasını kullanıyoruz. Bu da derlenen program çıktısının oluşturduğumuz proje klasörü altındaki “bin/Debug” klasöründe bulunacağını gösteriyor. Debug ya da Release yapılandırma ayarlarına daha sonra “Project­>Build Options...” ögesine tıklayarak ulaşabilirsiniz. “Build Options” penceresinde Debug ve Release yapılandırmalarını inceleyecek olursanız aşağıdaki farklar dikkatinizi çekecektir:Debug sembollerinin oluşturulması, hata ayıklama sürecinde gereklidir. Bu yüzden projemizi geliştirirken Debug yapılandırmasını kullanıyoruz. Peki Release yapılandırması ne işe yarıyor? Yazdığımız programın artık yeteri kadar olgunlaştığını ve dağıtılabilir olduğunu düşündüğümüzde ise Release yapılandır­ masını tercih edeceğiz. Yukarıdaki tabloda gördüğümüz üzere, Release yapılandırma­ sındaki özellikler, tamamladığımız uygula­manın boyut olarak küçük olmasını ve hızlı çalışmasını sağlıyor. Bununla birlikte diğer yapılandırma ayarlarını inceleyip, ihtiyacınıza göre düzenleyebileceğinizi unutmayın. “Bitir”düğmesine tıklayarak proje oluşturma adımlarını tamamlıyoruz ve C:B bizi hazır bir “Hello World” uygulaması ile karşılıyor.
Beşinciresim.png
Bu arada yeri gelmişken ekleyelim; C:Boldukça özelleştirilebilir bir yapıya sahip. İlk defa bir proje oluşturduğunuzda,“Management” (Yönetim) panelini sol tarafta ve diğer paneli ise pencerenin alt tarafında görüyoruz. Ek olarak, kod düzenleme sekmesi beyaz arka plana sahip. Ben“Yönetim” panelini sağ tarafta ve kod düzenleme sekmesinin arka plan renginisiyah olarak kullanmayı tercih ediyorum. Kod editörü ile ilgili ayarları menü üzerinde“Settings­>Editor...”ögesine tıklayarak ulaşabileceğiniz “Configure Editor” (Yapıla­ndırma Düzenleyici) üzerinden yapabilirsiniz.Örneğin, arka plan rengini ya da kod renklendirme ayarlarını “Syntax Highlighting”bölümünden değiştirebilirsiniz

İletişim

MicroAnaliz