ClamAV

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
15.43, 10 Ağustos 2010 tarihinde EsatYuce (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 8149 numaralı sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
ClamAv

ClamAv, açık kaynak kodlu bir virüs tarayıcısıdır. Bu program ile hem linux hem de windows ortamında virüs taraması yapabilirsiniz. Kendisi konsol(komut) tabanlıdır. Ancak bu daha fazla işlevsellik sağlar.

Kurulum

ClamAv iki tür yönetilebilir. İsterseniz taramayı istediğiniz bir zamanda istediğiniz dosya ve dosyalara(veya e-postalara) yapabilirsiniz veya sistemde bir süreç olarak çalışan ve sürekli sistemi kontrol eden paketi kullanabilirsiniz.

  • El ile kullanım için **clamav** paketini,
  • Otomatik kullanım için **clamav-daemon** paketini kurun.

Her iki yöntem de clamav-freshclam güncelleme paketini kurar.

ClamAv Paketini PPA Deposundan Kurmak

Eğer sürekli güncel sürümünü kullanmak istiyorsanız PPA deposunu source.lst dosyasına ekleyip en güncel paketleri kurabilirsiniz. Ancak daha sağlıklı olanı elbette Ubuntu'nun kendi sağlam(Main) depolarından kurmaktır. PPA deposunu eklemek için;

1. Herhangi bir düzenleyiciyi(gedit, kate, nano vs) yönetici haklarıyla açın. ve aşağıdaki satırı dosyanın sonuna ekleyin.

deb http://ppa.launchpad.net/ubuntu-clamav/ppa/ubuntu hardy main

2. Veya görsel olarak depo eklemek için https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu#Adding%20Other%20Repositories

3. Şimdide eklediğimiz depo için anahtar ekliyoruz. Aşağıdaki komutlarla birlikte anahtarı çekip ekleyeceğiz. Ardından depoyu ve sistemi güncelliyoruz.


 sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com 0xf80220d0e695a455e651ac4d8ab767895adc2037 
sudo [[apt-get]] update
sudo apt-get upgrade
ClamAv Kullanımı

Bu kısım aslında çok geniş bir konu ama biz öncelikle bize gerekli birkaç komutu ele alalım. Sonradan buraya ekleme yapılabilir.

Virüs veritabanını nasıl güncellerim?

Bunun için freshclam komutunu kullanıyoruz. Bu komutu sudo ile veya root olarak kullanmak gerekir. Komut aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.


user@ubuntu:/etc/clamav # freshclam
ClamAV update process started at Wed Apr 27 00:06:47 2005
main.cvd is up to date (version: 31, sigs: 33079, f-level: 4, builder: tkojm)
daily.cvd is up to date (version: 855, sigs: 714, f-level: 4, builder: ccordes)

Proxy

Eğer yerel ağınızda bir proxy kullanılıyor ise aşağıdaki satırları kendi sisteminize uygun şekilde /etc/clamav/freshclam.conf dosyasına eklemelisiniz.

ClamAv kullanarak dosyalarda virüs taraması nasıl yapılır?

Bunun için **clamscan** komutu kullanılır.

Örneğin;

1. Tüm kullanıcıların dosyalarını taramak için: clamscan -r /home 2. Sisteme bağlı tüm diskleri taramak için: clamscan -r / 3. Sisteme bağlı tüm diskleri tarasın ve bir virüs tespit ettiğinde uyarı zili çalması için: clamscan -r --bell -i /

Clamav sadece okunabilir izni olan dosyaları tarayacaktır. Eğer tüm dosyaları taramak istiyorsanız clamscan komutlarını **sudo** ile birlikte kullanın.

Bir Süreç Olarak ClamAv Kullanmak

En üstte belirttiğimiz gibi otomatik olarak çalışan clamav için **clamav-daemon **paketin kurmak gerekiyor. Bu paketi kurduktan sonra **clamdscan** süreci başlatabilirsiniz.

Birçok program, özellikle e-posta sunucuları çalışırken, clamav sürecine bağlanmaya çalışır. Biz de clamav'ı bir süreç olarak çalıştırdığımız için bu programlar her zaman bellekten clamscan'a ulaşır.

clamav-daemon kurulurken bir **clamav** **kullanıcısı** oluşturur. Bazı özel dosyalara ulaşmak için -mesela e-posta kutularına- clamav kullanıcısını bu özel dosyaların sahibi olan grupa ekleyerek o dosyalara ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

ClamAv sürecinin çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?

ps aux | grep clamd komutu ile clamdscan'ın çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Ayrıca **htop** veya **top** komutları da ne kadar işlemci ve bellek kullandığını gösterir.

Zararlı virüs olarak işaretlenen dosyaları silmek için ne yapabiliriz?

clamscan veya clamdscan komutuna **--remove** parametresini eklerseniz zararlı virüsleri bulup silecektir.

Kaynak

https://help.ubuntu.com/community/ClamAV