Blender: 3B seçenekler

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bilgilendirme

3B Görünüm, nesne ve sahnelerinizi oluşturduğunuz alandır. Blender fare veya klavyenizle en verimli şekilde çalışabileceğiniz geniş bir araç ve seçenekleri destekler. Sizin düz(iki-boyutlu) ekranınız 3B uzayındaki bakış açınızdır.

Bu ayrıca eski, ve birçok özellik -ve seçenek- Blender'ın zengin alanlarıdır. Korkmanıza gerek yok! Birçok kullanıcımız tüm özellikleri hemen kullanmaz, bu tıpkı günlük konuşma dilimizde tüm kelimeleri telafuz etmememiz gibidir. Şimdi, sakince, adım adım bu özelliklerin neer yapabildiklerine göz atalım.

View Menu(Görünüm Menüsü)

Bu menü çalışma alanının görünümünün kontrol ve seçeneklerini sağlar:

Space Handler Scripts

Bu altmenü Uzay İşleyici Scriptlerini gösterir. Varsayılan olarak hiçbirşey yoktur.

Play Back Animation

Bu madde animasyonu geçerli kareden geriye doğru oynatır.

Maximize Window

Bu madde 3B Görünümü Blender penceresi içerisine doldurur ve seçimden sonra bu seçeneğin ismi Tile Window olur. Tile Windows seçeneği seçildiğinde tekrar eski pencere ayarlarına dönülür. Ayrıca bu seçenek menü içindedir, bu işlem için aynı zamanda Ctrl↑ ve Ctrl↓ kısayolu da kullanılabilir. Ancak eğer birçok pencere açık ise o an aktif olan pencere ekranı kaplayacaktır. Ayrıca ShiftSpace kısayoluda hızlıca odaklanmayı sağlayan diğer bir kısayoldur.

View All

Bu seçenek bakış açısını aktif sahnedeki tüm nesnelerin görülebileceği bir noktaya alır.

View Selected

Bu seçenek ise seçili olan nesnelere en geçerli bakış açısıyla yakınlaştırma yapar.

Zoom Within Border...

Bu seçene seçtiğinizde belirecek olan çapraz çizgilerle yakınlaştırma yapmak istediğiniz alanı seçip odaklama yapabilirsiniz.

Set Clipping Border

This command allows you to define a clipping border to limit the 3D view display to a portion of 3D space. For more information on this command, see View Clipping Border in this chapter.

Align View

Bu altmenü imleci ortalayan bir görünüm sağlar(Center View to Cursor, C ile imleci merkeze alır). İmleci ortala ve Tümünü Göster (Center Cursor and View All, ShiftC ) ile imleci ortalayıp tüm nesneleri görüntüleyecek bir noktaya alır. Ayrıca bakış açısını aktif kameraya odaklayarak ve imleç üzerinde kamerayı ortalayarak değiştirebilirsiniz(Align Active Camera to View altmenüsü, CtrlAlt0 Sayısal). Ayrıca imleç yerine görünümü seçilen nesne üzerine de odaklayabilirsiniz(Align View to Selected altmenüsü, * Sayısa).

View Navigation (Görünümü Gezdir)

Bu görünümü taşımayı ve çevrinmeyi sağlayan alt komutları da içerir. Bu menü komutlarını kullanmak her zaman verimli olmayabilir. Tıpkı tüm Blender menülerinde olduğu gibi, çok daha kullanışlı klavye kısayolları da menülerin yanında yazmaktadır. Camera Fly(kamera uçuş) modu fare yardımıyla 3B uzayında görünümüzü taşır. Klavyeden + / - sayısal tuşlarla veya farenin orta ile yakınlaştırma yapabilirsiniz. 3B gezinme hakkında daha fazla bilgi için bu sayfaya göz atın.

Genel/Yerel Görünüm(Global View/Local View)

Global(genel) görünüm sahne içerisindeki tüm 3B nesneleri gösterir. Local(yerel) görünüm ise yalnızca seçili olan nesneleri gösterir. Global ve local görünüm arasında seçim yapmak için / Sayısal tuşu kullanabilirsiniz. Eğer Blender'da yeniyseniz sıklıkla kazara / Sayısal tuşa basma olayı olur, bu durumda eğer bir grup nesneyi sahne içerisinde kaybederseniz, local görünümü kapatmayı deneyin.

Orthographic, Perspective

Bu seçenekler 3B görünüm perspektifini değiştirir. Daha fazla bilgi için Perspective and Orthographic Perspektifi konusuna göz atın. Genellikle Orthographic görünümde kalmayı tercih edersiniz.

Tüm Katmanları Göster(Show All Layers)

Bu 3B görünümdeki bütün yirmi katmanı göstermeye yarar, bu size sahnenizdeki tüm nesneleri görme olanağı sağlar(tabii bununla birlikte View All seçeneği de aktif ise). Bu seçenek seçildiğinde ismi Show Previous Layers olur ve tekrar önceki katmanları göstermeye yarar.

Kameralar(Cameras)

Bu altmenü sahnedeki tüm kameraları listeler.Bunlardan yalnızca biri aktif olacaktır. Ayrıca burada(Aktif Objeyi Aktif Kamera Yap, Ctrl0 Sayısal) komutu var, bu o anki nesneyi(bunun bir kamera olması gerekmez) kamera gibi yapar, bu şekilde bu nesne açısından sahneninizin nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Yan, Ön, Tepe(Side, Front, Top)

Bu komutlar varsayılan görünümü yana, öne veya tepeye alır. Ctrl ile birlikte basıldığında görünümü bu bakış açılarının simetriği olarak ayarlar: Ctrl3 Sayısal sağ yön, Ctrl1 Sayısal arka için, veya Ctrl7 Sayısal aşağıdan yukarıya bakmak için ayarlar.

Kamera(Camera)

Bu komut görünümü geçerli kamera görünümüne alır.

User

Bu seçenek ile kullanıcı görünümüne geçer. Genellikle herhangi birşey olmamış gibi anlaışılır, ancak eğer siz bir kamera görünümünde veya Orthographic projeksiyonda iseniz, görünüm perspective olarak değişecektir(ve kamera görünümü mümkünse kapatılır)

Grease Pencil...

Bu komut ile ekranda(daha doğrusu float panelde -ki bu kısım doğrudan render yapılırken görünmez) çizim yapabilirsiniz.

Background Image...

Bu komut ile float panel için bir Arkaplan resmi seçilir, seçtiğiniz ve yüklediğiniz bu resmi orthographic 3B görünümde arkaplan olarak kullanabilir ayrıca konumunu ve boyutunu ayarlayabilirsiniz. Eğer elinizde bir resim varsa(örneğin bir yüz(surat))bunu model olarak kullanmak çok kullanışlıdır. Her bölüm(3B Görünüm penceresi) kendi arkaplan resmi ayarlarına sahiptir. Her bölme bir arkaplan resmini bağımsız olarak kullanabilir. Yani, siz Tepe(Top) görünüm için ayrı, yan(side) görünüm için ayrı ve önden(front)için ayrı ayrı arkaplan resmi ayarlayabilirsiniz. Her görünüm diğerlerinde ayrı bir resim kullanır. Ancak eğer kullanılan resim referans olarak kullanmak istediğiniz tüm görünüm bölmelerini kapsayacak kadar büyük ise aynı resmi tüm bölmeler kullanabilir; yalnız her bölme için istenilen konumlandırma değerleriyle denkleştirebilirsiniz. Arkaplan resmi bir fotoğraf, film(avi veya diğer türler) ya da başka bir sahne işlenmişi(render) olabilir. Filmler için, Auto Refresh(Otomatik Yenileme) seçin. Blender animasyonunuzda değişiklik yaptığınızda bunları filmin uygun karesinde gösterecektir.

Görünüm Özellikleri(View Properties)...

This command toggles the View Properties floating panel, which allows you to toggle the grid and adjust its spacing, adjust the zoom of the camera, toggle specific axes (X, Y, and Z), view and change the specific location of the 3D cursor, adjust several toggles (outlining the selected object, showing all objects’ centers, showing relationship lines), and, lock the 3D view so that it always points towards a certain object or bone. See the View Properties window references for more details.

Önizleme (Render Preview)...

Bu komut önizleme panelini değiştirir, ekrana gelen küçük pencerenin kapsadığı alanın render işleminden sonra nasıl göründüğü hakkında bir önizleme yapar(bu pencere genişletilebilir).

Transform Orientation...

This command toggles the Transform Orientations floating panel, which allows you to select the coordinate system you want to use for your transformations. You can do the same with Orientation drop-down menu in the header, but this panel has an extra option, which might be very useful in some situations: you can define other coordinate systems, based on the local systems of selected objects. See also this page.

Onion Skinning/Ghosting

Selecting keyframe display mode (Show Keys, K) in the Ipo window, and possibly then pressing K again in the 3D View (depending on your PC’s OpenGL support), will display the keyframed locations for an object (mesh, armature, etc.). Showing the ghost past/present keyed positions Ipo Keys is an often overlooked feature that can greatly assist animation visualization. The location of the object at the current frame is shown as a green line in the Ipo window, and as the object in the 3D View. The keyframe selected in the Ipo window is shown in yellow, as is the outline of the object in the 3D View, further helping you visualize the animation. All other ghost keyframed locations are shown as a black outline in the 3D View. Ghosting for armatures is more versatile and thus more complicated; see the Armature Visualization options.

In addition, the * NumPad key orients the view normal to the selected face (in Edit mode…).

Select Menüsü

Grouped

Blender ile elemanları gruplamanın birkaç yolu vardır. Bu altmenü seçili nesneler için çeşitli gruplama yöntemleri içerir.

  • Children - Bu komut seçili olan nesne(ler)deki tüm child(alt) nesneleri seçer. (örneğin alt nesnelerini, alt nesnelerinin alt nesnelerini, vb.).
  • Immediate Children - Bu komut seçili olan nesneden (nesnelerden) türemiş, alt nesneyi(nesneleri) seçer; yalnız önceki komutun aksine, alt nesnelerden türemiş sonraki alt nesneleri seçmeye devam etmez.
  • Parent - Bu komut seçili nesnelerdeki üst nesneleri seçmeye yarar.
  • Siblings (Shared Parent) - This command selects all the objects that share the parent of an object. This means that if you have, for example, several Blender objects that make up one physical object and are all children of one part of this object (like an empty), you can select one Blender object that is part of the physical object, use this command, and all the Blender objects that make up the physical object will be selected (if that makes any sense!).
  • Objects of Same Type - This command selects all objects of the same type (Lamp, Mesh, Camera, etc.).
  • Objects on Shared Layers - This command selects all the objects on the same layer(s) as the selected object(s).
  • Objects in Same Group - This command selects all the objects in the groups that the selected object(s) are in. This can be used for the same purpose as Siblings (Shared Parent) if you have grouped parts of a physical object instead of using parents.
  • Objects Hooks - This command selects any objects that are acting as Hooks for the selected object(s).
  • Object PassIndex - This command selects all the objects that use the same pass index (setting in the Object context → Object sub-context → Object and Links panel → PassIndex numbutton. See also the Render Passes and Convertor Compositing Nodes pages).
  • Object Color - This command selects all the objects that use the same “object color” (setting in the Object context → Object sub-context → Draw panel → color picker, upper right corner).
  • Game Properties - This command selects all the objects that have game properties of the same name as those of the selected object(s).

Linked

This submenu contains commands that allow you to select objects based on datablocks (Ipo curves, Materials, Textures, etc.) that they share.

  • Object Ipo - This command selects all the objects that share the Object Ipo curves of the selected object(s).
  • ObData - This command selects all the objects that share the ObData datablocks of the selected object(s) (this means, the same meshes, curves, …).
  • Material - This command selects all the object(s) that share the material(s) of the selected object(s).
  • Texture - This command selects all the object(s) that share the texture(s) of the selected object(s).

If you use the shortcut (⇧ ShiftL) instead of the menu, you will have two more options: DupliGroup will select all the objects that duplicate the same group(s) as the selected one(s), and ParticleSystem will select all the objects that use the same particle system(s) as the selected one(s).

Select All By Type

This submenu contains commands that allow you to select all the objects of a certain type (Mesh, Camera, Lamp, etc.)

Select All By Layer

This submenu contains commands that allow you to select all the objects in a specified layer.

Random

As you might have guessed, this command randomly selects some objects in the scene. The percentage you have to specify is not the amount of objects that will be selected, but the probability each object has to be selected (subtle, isn’t it? For example, if you specify 50%, this does not mean that half of your objects will be selected, but that each object has a fifty-fifty chance to be selected: you might have only one object, or nearly all objects selected, even though this is not very probable…).

Inverse

This command inverts the selection (selects all the deselected objects and deselects all the selected objects).

Select/Deselect All

This command deselects the current selection if there is one; if nothing is selected, it selects everything.

Border Select

This command allows you to select objects using the traditional rectangle that most programs use. After pressing B or selecting this menu option, click LMB and drag your mouse diagonally through your workspace. When you release your LMB, all objects that were partly or totally within the box will be selected. If you instead click MMB or RMB and drag, all objects within the box will be de-selected.

Object Menüsü

Bu menü nesneler üzerindeki tüm denetimleri barındırır. Birçok seçenek diğer nesnelere dayalı aktif nesne üzerinde işlem yapar. RMB ile temel nesneyi belirtip sonrasında ShiftRMB ile aktif nesneyi seçtikten sonra menü seçeneğine bakabilirsiniz. Eğer birkaç nesneden fazlasıyla çalışmak isterseniz, basitçe tüm nesneleri öncelikle seçin, seçilen son nesne aktif nesne olarak seçilmiş olacaktır.

  • Scripts(Skriptler) - BU altmenüde Blende rile birlikte gelen Python skriptleri bulunur. Mesela Knife aracı 3B nesneleri keser. Skriptlerin nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi için her skriptin dökümanlarına göz atabilirsiniz.
  • Show/Hide Objects - Bu altmenü gizli nesneleri göstermeye yarar(AltH), Seçili Nesneleri Gizle(Hide Selected objects) (H), veya Seçili Olmayan nesneleri gizle(Hide Deselected objects) (ShiftH).
  • Move to Layer... - Nesneler 20 katman içerisinde organize edilir ve ekranda yığılmayı önlemek için sadece birkaçı seçilebilir. Bu seçenek seçili nesneyi/nesneleri bir katmana taşır. Açılır menüden 20 katman içerisinden biri seçilir ve Ok butonuna tıklanır. Eğer seçilen katman ekranda görünmesi için seçili değilse nesne görünümden kaybolacaktır. To view the objects on a layer, click the appropriate layer button (located to the right on the header).
  • Convert Object Type... - Bu komut her tür nesne için farklı bir açılır menü sunar. Mesela Curve ve Surface nesneleri Mesh nesneye çevrilebilir, ve siz isterseniz seçili nesneleri Mesh(3B nesne) yapabilir veya koruyabilirsiniz.
  • Join Objects - Çoklu seçili nesneleri tek bir nesne içine gömebilirsiniz.
  • Boolean Operation... - This command, only available with mesh objects, pops-up a menu that allows you to perform discrete operations on the active object based on previously selected objects. Union (OR) extends the object to include all selected objects. Difference (XOR) modifies the active object by cutting away parts where they intersect. Intersect (AND) discards everything except where they intersect. The first three options are destructive. If you use modifiers, they can be undone or applied at any moment.
   * Constraints - You can constrain an object based on another object, like a dog on a leash. Various ways to constrain the active object (based on another previously selected object) are by location, rotation, scale, etc.
   * Track - You can make an object face, or always point to another object by the Track option. If you move the base object, the active object will rotate so that it always “keeps an eye” on the base object (note that you should use the new “track” constraints, not the old system).
   * Group - Grouping is a completely arbitrary way for you to group like things together. If you are making a scene of a park, you can group all the trees together if you like.
   * Parent - Use this submenu to designate the active object as the parent of one or more child objects. Then, when you move the parent, the children move with it.
   * Copy Attributes - An object is in a certain place, called a location. “Location” is an attribute of the object, as well as its size, rotation, constraints… All selected objects can copy the attributes of active object using this option.
   * Make Local - If an object was linked from another scene, this makes a local copy of it for the current scene.
   * Make Single User - Make a “local” copy of some of the datablocks shared by the object with others. For example, an 8-ball object can share the same mesh (called “billiards ball”) with 15 other users (15 balls plus the cue ball). Making a local copy assigns a copy (by default suffixed with the first number available, like “billiards ball.001”) of the multi-user mesh to the selected object. You can then edit the local copy without affecting any of the other users.
   * Make Links …
         o To Scene... - This is a way to proxy an object to another scene. It exists in the current scene, but will show up (and be modifiable) in the linked scene as well.
         o Object Ipo, Mesh data, etc. - It is a way to make the current object join the multi-user community and share the selected item with the other selected objects (be careful, it means that you assign, for example, the material of the active object to all selected objects). 
   * Delete - Wipes it out, man. Like totally. If its material and texture were single user and now are not used, they will not be saved in the .blend file.
   * Duplicate Linked - Makes a copy of the object, but links their mesh as multi-user, so if you change one (like a table leg), all the other table legs match.
   * Duplicate - Makes a xerox copy. Well, a three-dimensional xerox copy, if there is such a thing.
   * Insert Keyframe - Records in Ipos the current location, rotation, etc (whatever you select) of the object at that frame. Use this to set up basic animations.
   * Snap - This menu allows you to move the selected object to the cursor, grid or vice versa. Very handy in making items share the same space.
   * Clear/Apply - Clears (resets to zero) the object’s scale/rotation as selected, or applies current rotation/scale to the object making them default.
   * Mirror - Applies a mirror transformation on the object.
   * Transform - Use the menu to refresh your memory of the most common hotkeys.
   * Transform Properties - Pressing N pops up a floating panel that gives you key information about the active object: location, rotation, scale, dimension…

Mode List

The Mode drop-down list.

Blender has a few modes of operation. Working on Objects as a whole, or in Edit mode by allowing you to modify the shape of the object. In Sculpt mode, your cursor becomes a tool to shape the object, while your cursor becomes a brush in Vertex Paint, Weight Paint, or Texture Paint modes.


ViewPort Shading List

Önceki sayfaya göz atın.

Rotation Selector

When rotating or scaling an object or bunch of vertices/edges/faces, you may want to shift the pivot point in 3D space. Using this selector, you can change the pivot point to the location of the cursor, the average center spot of the selected items (median), etc. Pivoting is fully described here.

Use the “Object Center” toggle to switch between multi-point averages or last selected as the center.

Transform (Manipulator) Selectors

These handy selectors, also featured in other not-to-be-named CG packages, allow you to rotate or move objects by grabbing (clicking with your mouse) their controls and moving your mouse in the axis. Each color stands for an axis.

Click on the little “finger” icon to enable the manipulator. Your object in 3D View will now have the manipulator around its center. The transform manipulator is a 3-axis arrow; the rotate manipulator are three circles, one for each axis; click and drag on the arc to rotate on an axis. The scale manipulator is 3-axis of lines that end in a block. Customize the size of the manipulators in the User Preferences.

LMB File:Template-LMB.png click the buttons for a 3D Move, Rotate, or Scale Selector. ⇧ ShiftLMB File:Template-LMB.png to activate multiple manipulators at the same time. You can move, rotate or scale according to a Global view, or Local View, etc. Generally, stick with Global view until you get the hang of things.

Layer Selector

Layers are pretty well documented here. In particular, selecting layers to see in is covered in that section on Viewing layers, and moving objects between layers is also discussed in this page. You can also lock the view for this particular window so that it does not change, no matter what you do in other 3D views.

Render Button

The “Render” button renders an OpenGL copy of the 3D view. It’s pretty much exactly what you see minus the grid, axes, etc., it just shows the objects. It uses the same Draw mode as the 3D view, so it’s rather useful if someone asks to see the wireframe of an object you’re working on.

CtrlLMB File:Template-LMB.png or ⇧ ShiftLMB File:Template-LMB.png clicking the button will render an animation of the 3D View, making it useful for making preview renders of animations. The animation will be saved in the rendered Pics folder (Scene context [F10], Output panel, top filespec) in the format of an avi file or image sequence, depending on the format you have chosen (Scene context [F10], Format panel), for the number of frames specified in the Start and End fields (Scene context [F10], Anim panel).

Kaynak