Apache Lisansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Apache Lisansı
YazarApache Yazılım Vakfı
Sürüm2.0
YayımcıApache Yazılım Vakfı
Yayım tarihiOcak 2004
İlk yayımlanma2000
DFSG uyumluEvet
FSF onaylıEvet
OSI onaylıEvet
GPL uyumluEvet (GPL 3)
Telif feragatlıHayır
Kod bağdaştırmaEvet
Web sitesiwww.apache.org/licenses

Apache Lisansı (2.0 sürümünden önce Apache Yazılım Lisansı olarak adlandırılmaktaydı), Apache Yazılım Vakfı (ASF) tarafından yayımlanan bir özgür yazılım lisansıdır. Apache Lisansı (1.0, 1.1 ve 2.0 sürümleri) telif hakkı koruma ve feragat uyarısı gerektirmektedir ancak telif feragatlı bir lisans değildir. Lisans, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımın geliştirilmesi için kaynak kodlarının kullanımına izin vermektedir.

ASF tarafından üretilen ya da onun herhangi bir tasarısının ürünü olan tüm yazılımlar, Apache Lisansı koşullarına göre lisanslanmaktadır. ASF tarafından üretilmeyen yazılımlar da zaman zaman bu lisansı kullanabilmektedir. Nisan 2008'de SourceForge.net'te yer alan 3000'i aşkın tasarı, Apache Lisansı'nın tüm koşullarıyla uyum içindedir.[1]

Sürüm geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Apache Lisansı 1.0, yalnızca eski sürüm Apache paketleriyle uyumlu olan özgün Apache Lisansı'dır (Ağ sunucusu için geliştirilen 1.2 sürümü gibi).

Apache Lisansı 1.1, ASF tarafından 2000 yılında onaylandı: 1.0 sürümlü lisanstan en önemli farkı 'reklamcılık maddesi'dir (1.0 sürümlü lisansın 3. bölümü); türetilen ürünlerin reklam malzemelerinin yalnızca belge kısmında artık özelliklerini bildirme koşulu bulunmamaktadır.[2]

ASF, Ocak 2004'te Apache Lisansı 2.0 için bir güncelleme yayımladı. Lisansın barındırdığı amaçlar; lisansın ASF'nin olmayan tasarılarda kullanımının kolaylaşması, GPL'ye sahip yazılımlarla uyumluluğun geliştirilmesi, lisansın her dosyada listelenmesi yerine kaynakça bölümünde belirtilmesi, lisansa yapılan katkıların açıklanması, yapılan katkılarda bir patent lisansının gerekliliği.[2]

Lisanslama koşulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer özgür yazılım lisanslarında olduğu gibi Apache Lisansı, yazılımın kullanıcılarına yazılımı herhangi bir amaç için özgürce kullanma, dağıtma, düzeltme ve yazılımın değiştirilmiş sürümlerini dağıtma hakkını vermektedir.

Apache Lisansı, yazılımların değiştirilmiş sürümlerinin aynı lisansı kullanarak ya da özgür-açık kaynak kodlu yazılım olacak şekilde dağıtılması koşulunu barındırmamaktadır. Apache Lisansı yalnızca alıcıyı bilgilendirme amaçlı olarak Apache lisans kodlarının kullanıldığına dair bir uyarının bulundurulmasını zorunlu tutmaktadır. Böylece, telif feragatlı lisanslarının tersine, Apache lisans kodlarının değiştirilmiş sürümlerinin alıcılarının, üst sürümü almalarına gerek kalmamaktadır.

Yeniden dağıtılan yazılım paketlerinde bulunması gereken iki dosya:

  • LİSANS - kendi lisansının bir kopyası.
  • UYARI - Geliştiricileriyle birlikte lisanslanmış kütüphanelerin adlarını barındıran bir "uyarı" belgesi.

Lisanslanmış her belgede, yeniden dağıtım kodlarının barındırdığı tüm özgün telif hakkı ve patent uyarıları korunmalı ve her lisanslı dosyada, bildiri değişiklikleri, değişiklik yapıldığına dair uyarı ile dosyaya eklenmelidir.

GPL uyumluluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Apache Yazılım Vakfı ve Özgür Yazılım Vakfı, Apache Lisansı 2.0'ın GNU Genel Kamu Lisansı'nın 3. sürümü ile uyumlu olacak şekilde bir özgür yazılım lisansı olduğunu bildirmişlerdir.[3] Ne var ki, Özgür Yazılım Vakfı, Apache Lisansı'nın tüm sürümlerinin (2007'den itibaren) GPL'nin önceki 1 ve 2 numaralı sürümleriyle uyumsuz olduğuna dikkat çekmektedir.[4][5][6] Apache Lisansı'nın 2.0 sürümü hakkında FSF şöyle konuşmuştur: "Apache Yazılım Lisansı GPL ile uyumsuzdur çünkü o, GPL'de olmayan özel bir gereklilik koşulu barındırmaktadır: GPL'de gerekli olmayan mutlak patent sonlandırma maddeleri. (Biz bu patent sonlandırma maddelerinin doğal olarak kötü bir fikir olduğunu düşünmüyoruz ancak yine de GNU GPL ile olan uyumsuzluk ortadadır.)"[3]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SourceForge'taki Apache Lisansı'na sahip ürünler". 19 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2008. 
  2. ^ a b "Lisanslar - Apache Yazılım Vakfı". 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2007. 
  3. ^ a b Richard Stallman (14 Ocak 2008). "Birçok Lisans Hakkında Yorumlar". 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2008. 
  4. ^ Apache Yazılım Vakfı. "Apache Lisansı 2.0 ve GPL Uyumluluğu". 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2008. 
  5. ^ "GPL 3 Nihai Taslağı". Özgür Yazılım Vakfı. 31 Mayıs 2007. 18 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2007. 
  6. ^ Özgür Yazılım Vakfı (14 Ocak 2008). "Lisanslar". 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2008.