APT

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
13.41, 2 Eylül 2009 tarihinde Özgürubuntu (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 3704 numaralı sürüm (Yeni sayfa: == APT (''Advanced Package Tool'') Hakkında == Kısaca APT olarak adlandırılan '''''A'''dvanced '''P'''ackage '''T'''ool'', yani Gelişmiş Paketleme Aracı, Debian GNU/[[Linu...)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

APT (Advanced Package Tool) Hakkında

Kısaca APT olarak adlandırılan Advanced Package Tool, yani Gelişmiş Paketleme Aracı, Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemidir. Apt ile yazılım kurma, yazılım kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri Uç Birim üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanımı

Apt önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılmıştır, (bir kısmını da libapt kütüphanesi oluşturur.) Apt genellikle apt-get ile apt-cache olarak kullanılmaktadır. Tüm Debian temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemlerinde Apt kullanılmaktadır. Örneğin Uç Birim'de  ;

Görevi: Bu kod güncelleme yapmanızı sağlar
#apt-get update
Görevi: Bu kod yükseltme yapmanızı sağlar
#apt-get upgrade
Görevi: Bu kod yükseltme yapmanızı sağlar
#apt-get dist-upgrade
Görevi: Bu kod paket kurmanızı sağlar
#apt-get install -paket adı-

kodlarını girerek sisteminizde yükleme, kaldırma, güncelleme ve yükseltme yapabilirsiniz.

Update, upgrade ve dist-upgrade

  • Update (Güncelle) ; paket dizin kaynaklarını tarayarak güncellenecek kaynak ve yazılımın olup olmadığını denetler. Kullanılabilir paket kaynakları (/etc/apt/sources.list) dizininde bulunur. Update (Güncelle) komutu bu dizine girilmiş olan kaynak depolarında bir değişiklik olup olmadığını kontrol eder.
  • Upgrade (Yükselt) ; paketlerin en son sürümlerinin sisteme indirilip kurulması komutudur. Sistem genelinde, paket depolarındaki değişikliklerin uygulanması amacıyla kullanılmaktadır.
  • dist-upgrade ; yükseltmede akıllı uyuşmazlık çözümü için kullanılan komuttur. Bu komutla gerekli önemli paketlerin sisteme kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Dış Bağlantılar

APT NASIL