Tartışma:Ekran kartları

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
00.52, 26 Nisan 2017 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22609 numaralı sürüm (Değişiklikler hakkında not düşelim)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kapalı kodlu sürücü kullanmanın mahsurları

Bu konuda teknik yönden fikir yürütebilecek bir bilgim yol ancak Forumda farklı zamanlarda okuduğum iletilerden yola çıkarak kapalı kodlu sürücü kullanmanın sakıncaları konusunda şöyle bir genelleme yapılabileceğini sanıyorum:

  • Ekran kartınız için kapalı kodlu bir sürücü kullanırsanız, çekirdek güncellemeleri sonrasında siyah bir ekrana düşebilir, masaüstüne ulaşamama bir bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
  • Ekran kartınız için kapalı kodlu bir sürücü kullanırsanız Ubuntu sürüm yükseltmeleri sonrasında yine grafik kartınızda sorun yaşayarak maaüstüne ulaşamama gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz (bakınız).

Sayfa içinde bu konuya deyinerek kullanıcıları bilgilendirmemiz lazım. Güncellemeler sonrasında siyah ekrana düşen pek çok kullanıcı eminim, sorunu Ubuntu'da görüyor ve bu sisteme olan güveni zayıflıyordur. Bu konuda net bir bilgi verebilecek ya da sayfada gerekli düzenlemeyi yapabilecek olan kimse var mı aramız da? --Hatas (mesaj) 19:35, 23 Ekim 2014 (EEST)

Esasında bu sorunlar hep birer ihtimalden oluşuyor, sadece göz korkutmayacak bir uyarıya değinsek bile yeterli olabilir. Her çekirdek güncellemesinde sorun olmuyor tabi, dkms o işi hallediyor. Yukarıdaki tarzda bir uyarı iş görebilir diye düşünüyorum. Biraz daha süsleyip kullanıcıların korkarak sahipli sürücülerden kaçmasını engellersek yeterli olur bence :) Heartsmagic (mesaj) 20:33, 23 Ekim 2014 (EEST)
Sayfaya konuyla ilgili bir not ekledim, çok korkutucu olmaz umarım. Bir de sayfaya Nvidia, Ati, Intel ve Diğer ekran kartları hakkında genel bilgilerin ve gerekli dış bağlantıların verilmesi amacıyla bir çizelge oluşturdum. Nvidia ve Intel için Heartsmagic yine Forumda şurada ve şurada yazdıklarına istinadan önemli olduğunu düşündüğüm bazı bilgiler ekledim. ATI ve ve diğer kartlar hakkında ne yazabiliriz bilmiyorum, ayrıca Nvidia ve Intel hakkında yazılması gereken başka konularda olabilir, bu konuda da yardım alabilirsek güzel olacak :) --Hatas (mesaj) 00:21, 26 Ekim 2014 (EEST)
O bilgi bence yeterli ve güzel şu anda. Kurulum aşamaları içinse Temel Kurulum yönteminde çift kartlara önce mi değinsek acaba? Zira kullanıcılar hemen normal sürücüleri kuruyorlar. ATI konusunda fark yapmıyor bu ama Nvidia tarafında fark ediyor ne yazık ki. Madde anlatıma balanırken "Melez Kartlar", "Tekil Kartlar" veya farklı isimlerle ikiye mi ayrılsa acaba? Heartsmagic (mesaj) 00:30, 26 Ekim 2014 (EEST)
Çift kart olunca önce ne yapmak gerekir, kullanıcı ekran kartının çift kart olduğunu nasıl anlar, bu konular hakkında bir bilgim yok :) Eğer çift kartı olanların "Temel kurulum yöntemi" başlığında anlatılan yöntemi uygulaması doğru değil ise bu başlık altında bu bilgi verilerek kullanıcılar ikinci başlığa yönlendirilebilir. Çift kart - tek kart konusunda eklenebilecek içeriği kestiremediğim için çok sağlıklı fikir yürütemiyorum.--Hatas (mesaj) 01:16, 26 Ekim 2014 (EEST)
Ben bir ara makyajlamaya çalışayım bu maddeyi. Çift kart tespiti için @if'in yaptığı güncelleme bilgi verir. Eğer çift kart varsa orada listelenir. O bilgi kullanılarak biraz da örnek vererek çift kartlı kurulum bilgilerine değinebiliriz. Unutursam hatırlatma gerekebilir ama bana :) Heartsmagic (mesaj) 17:40, 26 Ekim 2014 (EET)
Valla çok iyi olur. Ekran kartı sürücülerini değiştirme konusu Ubuntu/Linux kullanıcıları için çok kritik bir konu ama bu konuda şöyle genel bilgiler veren, benim gibi düz masaüstü kullanıcılarına konunun ABC'sini anlatacak bir belgeye hiç rastlamadım. Bizdeki bu madde biraz daha geliştirilerek eksikleri tamamlanırsa bu açığı kapatacak diye düşünüyorum. Acele etmeye gerek yok tabi unutursan hatırlatırım :) --Hatas (mesaj) 22:06, 26 Ekim 2014 (EET)

Hatırlatırım demiştim ama ben de unutmuşum :) tesadüfen fark ettim. Bu arada Intel kullanıcıları için sayfaya şöyle bir cümle ekledim: "...Bu nedenle Intel kullanıcılarının 3B desteği için herhangi bir sürücü yüklemeleri-değiştirmeleri gerekmez"
böyle yazdım, herhangi bir yanlışlık yoktur umarım. --Hatas (mesaj) 23:00, 22 Ocak 2015 (EET)

Bir yanlışlık yok, uygundur bence. --if (mesaj) 20:46, 16 Ekim 2016 (EET)
Nvidia Optimus özelliği bulunan bir bilgisayara sahip kullanıcıların nvida kartının tüm özelliklerini kullanabilmesi için acaba hem kapalı kaynak sürücüyü yüklemesi hem de Bumblebee'yi mi kurması gerekiyor? Bu yargı doğru ise belgede buna göre değişiklikler yapayım. --Hatas (mesaj) 22:51, 11 Ekim 2016 (EEST)
Optimus, Nvidia ekran kartının Intel ekran kartına kıyasla daha iyi performans, kalite ve işlevsellik sunabildiği durumlarda, Nvidia ekran kartının kullanıcı müdahalesi olmadan kullanılmasını sağlayan bir teknoloji. Bu gibi durumlarda tüm yorumlamayı (render) Nvidia ekran kartı yaparken, yorumlanan görüntüler Intel ekran kartı tarafından sergilenir. Bumbelebee, GNU/Linux işletim sistemlerine üreticiler tarafından sunulan sürücülerin (kapalı ya da açık) kullanıcı müdahalesi olmadan Optimus teknolojisini kullanmasını sağlamadığı için bu teknolojiyi kullanmamızı sağlayan bir yazılım. Yani Bumblebee, Optimus teknolojisinin ikamesidir. Bumblebee, Nvidia ekran kartı kullanılmak istendiğinde yeni bir X sunucusu açılıp bu sunucu üzerinde Nvidia ekran kartına grafikler yorumlatılmakta. Yorumlanan grafikler VirtualGL aracılığıyla Intel ekran kartının kullanıldığı X sunucusuna kopyalanmakta. Bu yüzden Nvidia kartı kullanabilmek için hem kapalı kaynak sürücüyü hem de Bumblebee'yi kullanmak gerekiyor. Değinmeden edemeyeceğim, VirtulaGL yerine artık primus kullanılmakta. --if (mesaj) 21:20, 16 Ekim 2016 (EET)
if, yardımın için teşşekkür ederim. Sayfada ilgili bölümü buna göre düzenledim. --Hatas (mesaj) 18:10, 17 Ekim 2016 (EEST)

Forumdaki şu iletide belirtildiğine göre Bumblebee kullanma zorunluluğu ortadan kalkmış. Genel olarak remi Nvidia Settings aracı kullanılarak Intel ve Nvidia kartları arasında geçiş yapılabiliyormuş. Bu durumu göz önüne alarak belgeyi güncelledim. Ekran kartları konusunda deneyimli üyeler belgeyi gözden geçirirse iyi olur. Bir de belgede ATI ile ilgili kısım taslak halinde, bu kısım da biraz uzman ilgisi istiyor. --Hatas (mesaj) 00:52, 26 Nisan 2017 (MSK)