Synaptic Paket Yöneticisi

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
00.55, 4 Kasım 2018 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23616 numaralı sürüm
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Synaptic Paket Yöneticisi
Synaptic Paket Yöneticisi -
Geliştiren(ler): Alfredo Kojima, Gustavo Niemeyer ve Michael Vogt
İşletim sistemi: Debian ve diğer APT
kullanan sistemler
Türü: Paket yöneticisi
Lisansı: GNU Genel Kamu Lisansı
Resmi sitesi: www.nongnu.org

Synaptic Paket Yöneticisi, APT paket yönetim sistemini kullanan tüm Linux dağıtımlarında (Ubuntu, Debian, LinuxMint gibi) kullanılabilen, program kurma-kaldırma-güncelleme işlerinin yapılabildiği bir paket yöneticisidir.

Ubuntu'da uygulama yükleme, kaldırma, güncelleme işlemleri için Yazılımlar aracı öntanımlı yüklü gelir. Yazılımlar aracı genel olarak uygulama niteliğinde olan yazılımları listeler, uygulama özelliğinde olmayan diğer birçok paketi, kütüphane, dil dosyası vb. yazılımları göstermez, detaylı seçenekler sunmaz. Synaptic Paket Yöneticisi ise uygulama niteliğinde olsun ya da olmasın .deb biçimli tüm paketleri listeler ve paket yönetimi konusunda oldukça gelişmiş seçenekler sunar. Buna karşın Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılımlar aracının aksine uygulamaların .snap biçimli paketlerini desteklemez, listelemez.

Kurulumu

Synaptic Paket Yöneticisi'ni, Yazılımlar’da aratarak ya da Uçbirim komut satırında alttaki komutu kullanarak kurabilirsiniz.

sudo apt-get install synaptic

Kurduktan sonra etkinliklere girip programın adını aratarak ulaşabilirsiniz. Programı her çalıştırdığınızda tebdir amaçlı olarak kullanıcı parolanızı girmeniz isteyecektir, bu sizin bir yetkili kullanıcı olup olmadığınızı doğrulama yetkili kullanıcıların sisteminizde karışıklık çıkarmasını engellemeye yönelik bir tedbirdir.

Bir program kurma

  • Synaptic'de herhangi bir yazılımı kurmak için arama kutucuğunu kullanarak ya da kategorilerde gezinerek yazılımı bulun. Yazılımın ismine çift tıklayın ya da sağ tıklama menüsü üzerinden, kurulum için işaretleyin. Kurmak istediğiniz başka paketler varsa onları da aynı şekilde kurulum için işaretleyin.
  • Ardından üst kısımda yer alan "Uygula" düğmesine tıklayın. Eğer söz konusu paket ile birlikte kurulması gereken yani bağımlı olduğu başka paketler varsa size bir bildirim ekranı gelecek onayınız istenecektir, onaylayıp devam edin. İndirme-kurma işlemini onaylayın.

İpuçları

  • Programın arayüzünde sol alt köşeden, tanımlı yazılım depolarında toplam kaç adet paket bulunduğu bilgisini de görebilirsiniz.
  • Synaptic'de herhangi bir pakete tıklayıp üstten Özellikler düğmesine tıklayarak yazılım hakkında çok detaylı bilgiler alabilirsiniz. Örneğin kurduğunuz bir programa ait tüm dosyaların bilgisayarınızda tam olarak hangi dizinlere kopyalandığını görebilirsiniz. Bir paketin tüm bağımlılıklarını listeleyebilirsiniz vb.
  • Kurduğunuz herhangi bir programı komut satırı üzerinden çalıştırmak istediğinizde, komut satırına o programın paket adını girmeniz gerekir. Paket adları genelde programın adı ile aynı olsa da ufak farklılıklar olabilir (örneğin Chromium web tarayıcısının paket adının chromium-browser olması gibi). Bu gibi durumlarda programın adının iki üç harfini yazıp klavyeden iki kez sekme (tab) tuşuna basın. Bunu yaptığınızda o harfler ile başlayan kullanılabilir tüm komut alternatifleri listelenecektir.